Японски алпинист загина, а друг е ранен, докато изкачваше никога неизкачвана планина в Пакистан

...
ИСЛАМАБАД (AP) — Японски алпинист загина, а друг беше ранен,
Коментари Харесай

ИСЛАМАБАД (AP) — Японски алпинист загина, а друг беше ранен, когато очевидни скали ги удариха, докато се опитваха да изкачат никога неизкачена планина в Пакистан, съобщиха във вторник служител по алпинизъм и раненият алпинист.

Катерачите са били на експедиция, организирана от местен туроператор в долината Андак в северната част на страната, каза Карар Хайдри, секретар на Alpine Пакистански клуб. Неизкачената планина се нарича Virgin Peak и е висока 5800 метра (19 029 фута).

Шинджи Тамура се подхлъзна и падна на височина от 5380 метра (17 650 фута), докато се опитваше да изкачи планината в петък, каза Хайдри Асошиейтед прес.

Колегата на мъжа, Семба Такаясу, каза, че точката им за рапел е била счупена и те са паднали заедно, държейки двойно въже с дължина около 60 метра (197 фута). „Шинджи беше тежко ударен“ и имаше голяма травма от това, което Такаясу каза, че смята за камък.

„Казах на Шинджи да не мърда, защото, знаете ли, той е много повреден (ранен), но изглежда, че имаше известна увереност, за да слезе," каза Такаясу.

Той каза, че къмпингът е бил толкова близо, че светлините му се виждали и той си помислил, че Тамура се опитва да го достигне, когато изчезнал.

Такаясу успя да стигне до базовия лагер, за да потърси помощ, а Хайдри каза, че екип за търсене е бил изпратен бързо в района, където Тамура се е подхлъзнал.

„Нашият спасителен екип слиза в пукнатините, но пукнатините (са) толкова дълбоко и толкова меко, знаете ли, така че нашият спасителен екип не може да го намери", каза Такаясу.

Търсенето на тялото му беше прекратено в понеделник и местните власти в региона потвърдиха смъртта на Тамура.

>

"Бяхме информирани от местните власти, че японецът е паднал от голяма височина в скалите и е имало купчини сняг и очевидно е бил заровен там. Някои от вещите му са открити, но няма следа от тялото му “, каза Хайдри. „Няма шанс за оцеляване при такива инциденти, а раненият японец Семба Такаясу също го е видял да пада от голяма височина и спасителите отидоха в района за търсене.“

Тамура каза, че е бил спасен от базовия лагер с хеликоптер и по-късно пристигна в Скарду, главният град в северен Пакистан, който е известен като входа към К2, втората по височина планина в света.

Всяка година стотици местни и чуждестранни алпинисти посещават северен Пакистан, където се намират някои от най-високите планини в света.

Пакистанските власти съобщиха в събота, че разследват смъртта на пакистански носач близо до връх К2, най-коварната планина в света. Вижте коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР