Япония започва да изпуска над 1,5 милиона тона пречистени радиоактивни

...
Япония започва да изпуска над 1,5 милиона тона пречистени радиоактивни
Коментари Харесай

Местни жители за радиоактивната вода от „Фукушима“: Съжаляваме за рибарите

Япония стартира да изпуска над 1,5 милиона тона пречистени радиоактивни отпадъчни води от засегнатата от цунамито атомна електроцентрала „ Фукушима “. Първите 7800 кубика ще се влеят в Тихия океан в четвъртък (24 август), оповестява Ройтерс.

В близкия град Томиока  хората нямат проблем с това, само че все пак показват известни опасения – най-много по отношение на известност на храната, създавана в региона.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) утвърди японските проекти

„ Много съжаляваме за риболовците, само че в случай че нечистата вода не бъде изхвърлена и не може да бъде пречистена, работата по извеждането от употреба на реакторите не може да продължи “, споделя 62-годишният водач на такси Хиронао Уемацу.

Планът, утвърден преди две години от японското държавно управление е основен за извеждането от употреба на АЕЦ „ Фукушима “. Въпреки това той беше изправен пред рецензии от страна на локалните рибари, които се притесняват от това, че никой няма да изкупува улова им.

Количеството ѝ може да изпълни към 500 плувни басейна с олимпийски размери

„ Не желая да си мисля, че има майки, които се двоумят да купуват риба и морски блага от крайбрежието на „ Фукушима “, или които се опасяват да хранят децата си с риба “, разяснява тематиката и 47-годишната Томоко Уатанабе.

Първоначално водата ще бъде изпускана на дребни порции, с цел да се създадат спомагателни замервания, разясниха от компанията, която стопанисва атомната централа. От там прецизират още, че тази вода ще съдържа към 190 бекерела тритий на литър - под ограничаването за питейна вода на Световната здравна организация (СЗО), което е 10 000 бекерела на литър.

На площадката към този момент има насъбрани повече от 1,3 млн. кубически метра, т.е. наличното място е на изчерпване

Бекерел е единица за радиоактивност.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР