Хронология: Почистване на бедствието във Фукушима

...
Япония започна да изпуска обработена радиоактивна вода от повредената си
Коментари Харесай

Япония започна да изпуска обработена радиоактивна вода от повредената си атомна електроцентрала Фукушима в Тихия океан, крайъгълен камък в предизвикателния процес на извеждане от експлоатация.

Ето хронология на ключови събития, свързани с катастрофата във Фукушима и усилията на Япония да почисти мястото и да затвори централата.

2011

11 март

Земетресение с магнитуд 9 по Рихтер край бреговете на североизточна Япония предизвиква опустошително цунами, което спира захранването и системите за охлаждане в завода Fukushima Daiichi на Tokyo Electric Power Co (TEPCO), което води до стопяването на три от шестте реактора.

Правителството обявява ядрена извънредна ситуация.

12 март

В реактор номер едно на централата възниква водородна експлозия, която освобождава радиация във въздуха и на жителите в радиус от 20 километра (12 мили) е наредено да се евакуират. Подобни експлозии се случват в другите два повредени реактора през следващите дни.

Междувременно TEPCO започва да използва морска вода за охлаждане на горивните пръти на реакторите.

4 април

След изчерпване на капацитета за съхранение на водата, използвана за охлаждане на прегрятите горивни пръти, инженерите изпускат повече от 10 000 тона от силно замърсената вода – около 100 пъти по-радиоактивна от законовите граници – в Тихия океан, засягайки рибите и разгневявайки местните риболовни групи.

12 април

Япония повишава аварията до категория 7, най-високото ниво по Международната скала за ядрени и радиологични събития, от категория 5, въз основа на радиация, изпусната в атмосферата.

16 декември

Япония обявява, че повредените реактори на Фукушима са в стабилно състояние на „студено спиране“.


2012

23 юли

Назначено от правителството независимо разследване заключава, че ядрената авария е причинена от липса на подходяща безопасност и управление на кризи от TEPCO, слаб надзор от страна на ядрените регулатори и тайно споразумение.

2013

30 март

Усъвършенствана система за обработка на течности (ALPS) започва работа за подобряване на обработката на замърсена вода.

22 юли

TEPCO казва, че радиоактивна вода е продължила да изтича от централата в подпочвените води, правейки я радиоактивна, с последици за питейната вода и Тихия океан.

2014

1 април

Жителите започват да се връщат в забранената зона около Фукушима, когато обеззаразяването на района приключи.

22 декември

Компанията завършва премахването на пръти за отработено ядрено гориво от охладителния басейн на реактор номер четири, първоначален крайъгълен камък в процеса на извеждане от експлоатация, който се очаква да отнеме години.

2016

31 март

TEPCO въвежда подземна стена, която се охлажда до температури на замръзване около четири реакторни сгради като начин за намаляване на количеството подпочвена вода, просмукваща се в подземията на реактора и смесваща се със силно радиоактивната охлаждаща вода, изтичаща от разтопените реактори.

2018

1 октомври

TEPCO казва, че водата, пречистена на площадката във Фукушима, все още съдържа радиоактивни материали и се извинява на правителството, след като преди това настоя, че материалите са били премахнати. Сега в завода се съхраняват около 1 милион тона вода, достатъчно за напълване на около 500 олимпийски плувни басейна.

13 ноември

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ядреният наблюдател на ООН, казва, че Япония трябва спешно да се справи с натрупването на замърсена вода.

13 април

Япония казва, че е решила да пусне водата в морето, като си навлича гнева на Китай, който нарича този ход „изключително безотговорен“, както и на Южна Корея, която призовава японския посланик. Местните рибари също ясно показват, че се противопоставят на плана.

2020

10 февруари

Правителствен панел препоръчва контролирано изпускане на замърсената вода в морето. TEPCO казва, че обектът ще достигне границата на своя капацитет за съхранение от 1,37 милиона тона през първата половина на 2024 г.

2021

28 декември

Япония изготвя план за изпускане на вода, който включва стандарти за компенсация за местната индустрия и съставянето на доклад за безопасност.

2023

4 юли

Япония получава одобрение за изпускане на вода от МААЕ след двугодишен преглед и посещение на обекта от нейния шеф Рафаел Гроси. МААЕ казва, че японските планове са в съответствие с глобалните стандарти за безопасност и биха имали „незначително радиологично въздействие“ върху хората и околната среда.

7 юли 

Позовавайки се на собствената си оценка и преглед на доказателства, Южна Корея казва, че вярва, че изпускането на водата ще бъде безопасно, ако се извърши, както е описано в предложението.

22 август

Японският министър-председател Фумио Кишида, след като посети завода, за да подчертае безопасността на плана за изпускане на вода и обеща дългосрочна подкрепа за рибарските групи, обявява изхвърлянето ще започне след 48 часа, ако времето и морските условия позволяват. Съобщението води до силно осъждане от страна на Китай и загриженост сред рибарската индустрия.

24 август

TEPCO обявява, че изпускането на водата е започнало. На протести в Сеул най-малко 14 души са задържани, след като са се опитали да нахлуят в японското посолство.

Осъждайки решението на Япония да продължи с изхвърлянето, Китай обявява спиране на целия внос на водни продукти от Япония.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР