Япония ще похарчи 220 млрд. йени (1,6 млрд. долара) за

...
Япония ще похарчи 220 млрд. йени (1,6 млрд. долара) за
Коментари Харесай

Япония влага 1,6 млрд. долара в спорен австралийски проект за производство на водород

Япония ще похарчи 220 милиарда йени (1,6 милиарда долара) за амбициозно, само че противоречиво начинание в Австралия за произвеждане на течен водород от тип въглища, оповестиха отговорниците по плана.

Проектът Hydrogen Energy Supply Chain (HESC) е взаимно японско-австралийско начинание, което има за цел да създава несметно и налично гориво за Токио. Поддръжниците му настояват, че той ще помогне за понижаване на световните излъчвания посредством производството на " чист водород ", само че откривателите споделят, че това изказване се основава на несъществуваща технология за хващане на въглерод.

В изказване HESC съобщи, че планът е навлязъл във етапа на комерсиална реализация с пари от Японския фонд за зелени нововъведения, които ще бъдат употребявани за планиране и създаване на уреди за втечняване и превозване на водород от австралийската Виктория до Япония.

" Това в действителност е повратен миг за нашите взаимни старания за декарбонизиране на международното произвеждане на сила ", съобщи Ейичи Харада, основен изпълнителен шеф на японското взаимно дружество, участващо в плана.

Той обаче призна, че планът е " комплициран " и " към момента има да се извърви прочут път във връзка с утвърждението, проектирането, построяването и стартирането в употреба ".

Проектът има за цел да създава и втечнява водород от тип въглища, известни като лигнитни. Тези така наречен кафяви въглища сега нямат пазар, което ги прави евентуално привлекателна и по-евтина опция на локалното произвеждане на водород за Япония, макар спомагателните разноски за превозването им на 9000 км по море. Но екологичните качества на водорода зависят значително от метода на производството му. Зеленият водород може да се създава посредством електролиза на вода, като се употребява електричество, получено от възобновими енергийни източници. Всеки звук водород, създаден от въглища, отделя 20 тона въглероден диоксид, което е повече от два пъти повече от излъчванията на CO2 при производството на водород от природен газ.

Сравняването на излъчванията от производството на водород с тези от изгарянето на въглища е комплицирано, споделят специалистите, само че са съгласни, че той не би могъл да се смята за екологичен, в случай че не се създава от възобновими източници.

Поддръжниците на HESC упорстват, че в случай че не е възобновим, той може да бъде екологично жизнерадостен посредством стратегии за хващане и предпазване на въглерод (CCS). В проучвателен документ, оповестен предходната година, Австралийският институт отхвърли това изказване.

" В света няма планове за водород от газификация на въглища с CCS, а планът CarbonNet (CCS), за който HESC твърди, че ще улавя излъчванията, надалеч не е сигурен ", съобщи мозъчният концерн. " Ако този план не се реализира или е несполучлив, наподобява, че планът на HESC ще остане просто план за атомна газификация на кафяви въглища, който е измежду най-замърсяващите форми на сила в света. "

Поддръжниците на плана настояват, че той ще сътвори стопански благоприятни условия в щата Виктория, само че неправителствената организация " Околна среда на щата Виктория " също предизвести по отношение на изказванията за CCS на HESC.

" Улавянето и съхраняването на въглероден диоксид няма потвърден резултат - което прави производството на водород от въглища нещо, което не би трябвало да бъде обсъждано ", съобщи пред Агенция Франс Прес Броня Липски, управител по политическите задължения. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР