Япония призовава Китай да премахне шамандура близо до спорните острови

...
Япония каза на Пекин да премахне шамандура, която е открила
Коментари Харесай

Япония каза на Пекин да премахне шамандура, която е открила да плава в морето близо до спорните острови Сенкаку, известни в Китай като островите Дяою.

Токио казва, че шамандурата е намерена в неговата изключителна икономическа зона (ИИЗ).

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Световните военни разходи достигат най-високото си ниво за всички времена $2,24 трилионаКитай и Япония провеждат първи преговори за сигурност от четири годиниСАЩ и Япония се споразумяват да засилят връзките си за сигурност на фона на притесненията на КитайЯпония твърди, че островите Сенкаку са в спор с Китай и Тайван край на списъка

Необитаемата верига от острови и скали, които се намират на около 190 морски мили югозападно от Окинава, са контролирани от Япония от 1895 г. насам, но също така са заявени от самоуправляващия се Тайван.

Съгласно Конвенцията на ООН по морско право, ИИЗ може да се простира до 200 морски мили.

„Подадохме протести както в Токио, така и в Пекин, откакто бреговата охрана на Япония през юли откри шамандура в Източнокитайско море, каза служител на външното министерство пред агенция AFP.

„Изискахме незабавното премахване на шамандурата, тъй като е против международните закони“ за изграждане на структура в ИИЗ на Япония без нейното съгласие, каза служителят при условие за анонимност.

Китай постави шамандура в същата зона на ИИЗ на Япония през 2018 г., каза служителят.

Междувременно Министерството на отбраната на Япония обвини Китай в „безмилостни“ нахлувания около островите, като каза, че между април и август 2020 г. е открило кораби на китайската брегова охрана около островите Сенкаку за 111 последователни дни, общо 333 дни цялата година.

Китай също все по-често използва своята брегова охрана в оспорваното Южнокитайско море, където Филипините обвиниха Пекин, че участва в опасни маневри.

Добавяне към дългогодишната историческа враждебност между Япония и Китай е изпускането на пречистена радиоактивна вода от повредената ядрена централа Фукушима в Тихия океан.


Пекин беше най-шумният противник на този ход, който най-накрая започна миналия месец, и отговори с пълна забрана за целия внос на морски дарове от Япония.

Проблемът подхрани нарастващ гняв, тъй като Токио засили мерките за сигурност и призова гражданите си да не се представят, след като съобщи, че е била хвърлена тухла по посолството му в Пекин.

След като фирмите и правителствените служби в Япония, включително кметството на Фукушима и училищата в района, бяха подложени на хиляди неприятни обаждания от кода на страната на Китай +86, Токио също привика китайския посланик, за да помоли китайците да действат спокойно и отговорно.

Спорът за островите Сенкаку беше предимно на ниско ниво до 70-те години на миналия век, когато проучванията показаха, че във водите може да има големи находища на нефт и газ.

Източник: AFP, Al Jazeera
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР