Япония получи одобрение от Международната агенция за атомна енергия за

...
Япония получи одобрение от Международната агенция за атомна енергия за
Коментари Харесай

МААЕ разреши на Япония да изпусне в океана водата от АЕЦ Фукушима

Япония получи утвърждение от Международната организация за атомна сила за своя проект да изпусне в океана обработената радиоактивна вода от разрушената от цунами АЕЦ " Фукушима ", оповестява " Ройтерс ".

До решението се стигна макар гневната опозиция от страна на Пекин и на локалното население.

След двугодишен обзор МААЕ съобщи, че проектите на Япония са в сходство с интернационалните стандарти за сигурност и ще окажат " нищожно радиологично влияние върху хората и околната среда ".

" Днес е доста специфична нощ ", разгласи шефът на МААЕ Рафаел Гроси пред премиера Фумио Кишида, след което му връчи дебела синя директория с окончателния отчет.

Япония не е показала дата за започване на изпускането на водата, което ще отнеме сред 30 и 40 години, защото чака публично утвърждение от националния нуклеарен регулатор за Tokyo Electric Power (Tepco). Последната дума на нуклеарния регулатор може да стане ясно още тази седмица.

Местните японски риболовни съюзи се опълчиха на проекта на държавното управление, разгласен през 2021 година, поради опасения, че той ще заличи напъните за възобновяване на репутацията им, откакто няколко страни не разрешиха някои японски хранителни артикули след нуклеарната повреда през 2011 година

През годините някои страни в съседство също са се оплаквали от опасността за морската среда и публичното здраве, като Китай бе най-отявленият критик на проекта.

" Япония ще продължи да дава пояснения на японския народ и на интернационалната общественост по откровен метод, учреден на научни доказателства и с високо равнище на бистрота ", увери Кишида при срещата си с Гроси.

Китайското посолство в Япония обаче акцентира, че отчетът на МААЕ не може да бъде " пропуск " за изпускането на вода и прикани за прекъсване на проекта.

Япония твърди, че процесът е безвреден, защото е обработила водата -достатъчна, с цел да изпълни 500 плувни басейна с олимпийски размери - която беше употребена за изстудяване на горивните пръти на централата във Фукушима след повредата в резултат на земетресението и цунамито през 2011 година

Водата е филтрирана, с цел да се отстранят множеството радиоактивни детайли, като се изключи трития - изотоп на водорода, който мъчно се отделя от водата. Пречистената вода ще бъде разредена доста под интернационално утвърдените равнища на тритий, преди да бъде изпусната в Тихия океан.

В презентация, направена пред задгранични публицисти в Китай предишния месец, японски чиновници обявиха, че равнищата на тритий в пречистената вода са по-ниски от тези, открити в отпадъчните води, постоянно изпускани от нуклеарни централи по света, в това число в Китай.

Те показаха, че са създали многократни опити да обяснят на Пекин науката зад позицията на Токио, само че предложенията им са били подценени.

Днес Китай съобщи, че сравнението на равнищата на тритий в пречистената вода и отпадъчните води от Япония е " изцяло объркващо разбиране, което подвежда публичното мнение ".

Гроси ще посети АЕЦ " Фукушима " на следващия ден. След визитата си в Япония той ще се насочи към Южна Корея, където хората се запасяват с морска сол и други артикули преди изпускането на водата.

Очаква се той Гроси да посети и Нова Зеландия и островите Кук в опит да понижи опасенията по отношение на проекта.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР