Япония отново бе принудена да се изправи срещу трудовата си

...
Япония отново бе принудена да се изправи срещу трудовата си
Коментари Харесай

Жена почина в Япония, след като работи 159 часа извънредно

Япония още веднъж бе принудена да се изправи против трудовата си политика, откакто инспектори по труда взеха решение, че гибелта на 31-годишна служителка на един от една от най-големите медийни корпорации в Япония - NHK, е породена от преправяне.

Мива Садо, която работи в централата на ефирен канал в Токио, е записала 159 часа ексклузивен труд и единствено два дни отмора в месеца. Според инспекторите това е довело до нейната гибел от сърдечна непълнота през юли 2013 година Службата по трудовите стандарти в Токио дефинира гибелта на дамата с думата " karoshi " (смърт от преработване), написа " Гардиън ".

Новината за гибелта и бе публикувана чак в този момент от NHK. Съобщението идва една година, откакто сходно решение на инспекторите за гибелта на млада служителка в рекламната организация " Дентсу " провокира народен спор за отношението на Япония към работното време и изключителния труд.

Мацури Такакаши е на 24 години, когато се е самоубива през април 2015 година Служителите по трудовите стандарти са решили, че гибелта й е породена от напрежението, породен от продължителното работно време. Такакаши работи повече от 100 часа ексклузивен труд в месеците преди гибелта си.

Седмици преди да почине тя разгласява в обществените мрежи: " Искам да умра. Аз съм физически и умствено разрушена. "

Сега държавното управление предлага да се ограничи месечното изключително работно време до 100 часа на месец и да се вкарат наказания за сдружения, които разрешават на своите чиновници да надвишават ограничаването. Експерти обаче настояват, че даже тази мярка излага служащите на риск.

Миналата година управляващите оповестиха, че всеки пети японец е изложен на риск от гибел заради претоварване на работното място. Близо 2000 поданици на Япония са се самоубили за година и половина заради стрес, обвързван с прекомерната работа. Десетки други са умряли от сърдечни офанзиви, удари и други заболявания, породени от дългите часове на работа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР