Япония обяви, че ще започне изпускането на повече от 1

...
Япония обяви, че ще започне изпускането на повече от 1
Коментари Харесай

Япония започва изпускането на водата от АЕЦ Фукушима на 24 август

Япония разгласи, че ще стартира изпускането на повече от 1 милион метрични тона от авариралата атомна електроцентрала " Фукушима " на 24 август, оповестява " Ройтерс ".

Намеренията ѝ обаче провокираха мощни рецензии от страна на Китай.

Планът, утвърден преди две години от японското държавно управление като основен за извеждането от употреба на централата, ръководена от Tokyo Electric Power Company (Tepco), срещна опозиция и от локални риболовни организации, които се притесняват, че тези дейности може да застрашат поминъка им.

" Поисках Tepco бързо да се приготви за изпускането на водата в сходство с проекта, утвърден от МААЕ, и чакам изпускането на водата да стартира на 24 август, в случай че метеорологичните условия го разрешават ", уточни министър-председателят Фумио Кишида.

Япония увери, че изпускането на водата не крие опасности.
 За МААЕ ползата към изпускането на водата от Фукушима е
За МААЕ ползата към изпускането на водата от Фукушима е " изцяло логически "

Гроси твърди, че проектът е в сходство с интернационалните стандарти за сигурност

даде зелена светлина на проекта през юли с аргумента, че той дава отговор на интернационалните стандарти и че въздействието, което ще окаже върху популацията и околната среда, е " нищожно ".

Някои прилежащи страни обаче остават скептични по отношение на сигурността на проекта, като Пекин се обрисува като най-яростния критик.

През юли представителят на китайското външно министерство Уан Уенбин съобщи, че Япония е показала нарцисизъм и надменност , като не се е допитала до интернационалната общественост по отношение на изпускането на водата.

от 10 префектури в Япония, в това число Фукушима и столицата Токио. Вносът на морски блага от други префектури е позволен, само че би трябвало да премине проби за радиоактивност и да има доказателство, че продуктите са създадени отвън 10-те неразрешени префектури.
 Хакери стачкуват с хакерски атаки в Япония поради изпускането на водата от Фукушима
Хакери стачкуват с хакерски атаки в Япония поради изпускането на водата от Фукушима

Токио вижда повишаване на хакерските атаки от предишния месец, откакто разгласи проектите си за нуклеарната вода

Южнокорейски деятели също стачкуваха против проекта, макар че Сеул заключи от извършено лично изследване, че изпускането на вода дава отговор на интернационалните стандарти и уточни, че зачита преценката на МААЕ.

Япония прецизира, че водата ще бъде филтрирана, с цел да се отстранен множеството радиоактивни детайли , като се изключи трития - изотоп на водорода, който мъчно се отделя от водата. Пречистената вода ще бъде разредена доста под интернационално утвърдените равнища на тритий, преди да бъде изпусната в Тихия океан.

Водата е употребена за изстудяване на горивните пръти на АЕЦ " Фукушима " след породена от голямо цунами през 2011 година, което удари източното крайбрежие на Япония.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР