Япония казва на СТО, че забраната на Китай за морски дарове във Фукушима е „неприемлива“

...
Япония каза на Световната търговска организация (СТО), че забраната на
Коментари Харесай

Япония каза на Световната търговска организация (СТО), че забраната на Китай за японски морски дарове след изпускането на пречистена вода от атомната централа във Фукушима е „напълно неприемлива“ .

В контрааргумент на уведомлението на Китай от 31 август до СТО относно мерките му за спиране на японския внос на водни продукти, Япония каза, че ще обясни позициите си в съответните комитети на СТО и призова Китай незабавно да отмени действието.

Някои японски служители сигнализираха, че страната може да подаде жалба в СТО, която посланикът на САЩ в Япония каза миналата седмица, че Съединените щати ще подкрепят.

Япония ще обясни безопасността на изпуснатата вода на дипломатически форуми, включително срещата на върха на АСЕАН в Индонезия и срещата на върха на Г-20 в Индия този месец, каза главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно пред репортери във вторник.

„Нищо не е решено относно срещата на лидерите на Япония и Китай“, добави Мацуно, висш говорител на правителството на Токио.

Японският премиер Фумио Кишида и китайският премиер Ли Цян ще присъстват на срещите на върха на АСЕАН и Г-20, докато китайският президент Си Дзинпин пропуска и двете конференции.

В отделно изявление в понеделник външното министерство на Токио каза, че Япония също е поискала от Китай да проведе дискусии относно забраната за внос въз основа на разпоредбите на търговския пакт за регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP).

Въпреки че морските продукти съставляват по-малко от 1 процент от световната търговия на Япония, която е доминирана от автомобили, Япония е изнесла водни продукти на стойност около 600 милиона долара за континентален Китай през 2022 г., което го прави най-големият пазар за японския износ, следван от Хонг Конг.

За да облекчи болката от загубата на търсенето на морски дарове, Япония заяви, че ще похарчи повече от 100 милиарда йени (682 милиона долара) в подкрепа на местната рибна индустрия.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР