Япония изстреля тази сутрин първия си модул за изследване на

...
Япония изстреля тази сутрин първия си модул за изследване на
Коментари Харесай

Япония изстреля първия си модул за изследване на Луната

Япония изстреля тази заран първия си модул за проучване на Луната от космодрума Танегашима в югозападната част на страната, съобщи ДПА.

Изстрелването от японския остров Танегашима бе отлагано няколко пъти заради неприятни метеорологични условия.

Ракетата носи лунен спускаем уред, наименуван SLIM, който е създаден от Японската организация за проучване на галактическото пространство (ДЖАКСА), с цел да тества технологии за точно кацане на лунната повърхнина, написа Българска телеграфна агенция.

Успешното кацане на най-близката прилежаща планета на Земята ще направи Япония едвам петата страна, която в миналото е имала сходно достижение.

На 23 август галактически уред на Индия кацна сполучливо на Луната, откакто сходен опит на Русия се провали.

Преди това Съединени американски щати, някогашният Съветски съюз и Китай бяха единствените страни, които съумяха да изпратят сполучливо свои галактически апарати на Луната.

Япония възнамерява модулът SLIM да навлезе в лунната орбита към три-четири месеца след днешното изстрелване. Очаква се той да доближи до лунната повърхнина след четири до шест месеца.

Данните, събрани от Япония за Луната, ще бъдат употребявани като част от ръководената от Съединени американски щати лунна стратегия " Артемис " (Артемида). Тя има за цел в последна сметка да изпрати пилотирана задача на Луната до 2025 година и да реализира прогрес в лунните проучвания.

Дългосрочната цел е проучването на Марс от хората.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР