Япония изстреля едновременно два космически апарата миналата седмица, единият от

...
Япония изстреля едновременно два космически апарата миналата седмица, единият от
Коментари Харесай

Япония изпрати космически апарат към Луната

Япония изстреля по едно и също време два галактически апарата предходната седмица, единият от които има задача да кацне на Луната.

Интелигентният уред за проучване на Луната (SLIM - Smart Lander for Investigating Moon), наименуван " лунен снайпер ", по проект би трябвало да се спусне на естествения сателит на Земята след четири до шест месеца с висока степен на акуратност - с до 100 метра отклоняване, спрямо нормалното разстояние от няколко километра. 

За задачата е създадена авангардна технология за навигация въз основата на изображения и лек хардуер за високопрецизно кацане и разкриване на трудности.

Подобна опция ще помогне за ускорение на проучването на Луната и планетите благодарение на по-леки проучвателен системи. Спускаемият уред тежи малко повече от 700 кг и има смалени електронни устройства. Намаленото тегло на бъдещите сонди ще бъде от значително значение за преразпределяне на ресурсите за изследователските уреди. Изграждането на по-лек спускаем уред би могло също да понижи разноските за изстрелване, което ще разреши по-чести задачи. Бюджетът на плана е 100 милиона щатски $.

В същото време едно сполучливо кацане би асъдействало с скъпи данни за програмата " Артемида " („ Артемис “), ръководена от Съединени американски щати, чиято цел е да върне астронавти на Луната още през 2025 година и да откри непрекъснато наличие там, с цел да приготвя задачи до Марс и да улесни проучването на далечния космос.

Опитите за преодоляване на техниките за тъкмо кацане на Луната ще бъдат от огромно значение в близко бъдеще. То е изключително значимо за напъните за създаване на базов лагер на Луната за програмата " Артемида ". Ще е належащо втурване на екипажите и оборудването допустимо най-близо до лунното населено място и точно това може да показва задачата SLIM.

Причината за огромната дълготрайност на полета на SLIM е, че траекторията свежда до най-малко потреблението на гориво. 

По време на етапа на кацане японският галактически уред ще употребява " навигация, основаваща се на зрението ", с цел да разпознава къде лети и ще прибягва до самостоятелна система, основана на изображения, с цел да поправя позицията си и да заобикаля рискови скали и трудности, което до момента не е правено. 

Мисията SLIM, която се чака да изследва минерали и други детайли на лунната повърхнина, е вторият опит на Токио за кацане на Луната тази година. Спускаемият уред " Хакуто-Ар ", създаден от японския стартъп " айСпейс ", се разруши през април, до момента в който се опитваше да се спусне към повърхността на Луната. Преди това, през ноември предходната година, Японската организация за проучване на галактическото пространство (ДЖАКСА) загуби контакт със спускаемия уред " Омотенаши " и приключи опита си да го нарежда на Луната.

Изстрелването на японския лунен уред беше забавено няколко месеца поради проблеми с новата среднотоварна ракета Н-3. " Лунният снайпер “ беше изстрелян с ракета-носител Н-2А, конструирана от " Мицубиши хеви индъстрис ", само че Япония възнамерява да я извади от приложимост през 2024 година

Две седмици преди изстрелването на японския " лунен снайпер ", Индия стана четвъртата страна, осъществила меко кацане на галактически уред на Луната в региона на неразучения й Южен полюс. По същото време Русия претърпя крах, откакто спускаемият уред " Луна-25 " се разруши, приближавайки естествения сателит на Земята. Преди Индия единствено Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай са осъществявали сполучливо кацане на уред на Луната, предава Българска телеграфна агенция.

SLIM е единствено стадий от японската лунна стратегия. След него ДЖАКСА възнамерява взаимна задача за полярно проучване на Луната (LUPEX) с Индийската организация за галактически проучвания след 2025 година, в която японската ракета Н-3 ще изведе в космоса идващия индийски лунен спускаем уред. Япония също по този начин желае да изпрати астронавт на повърхността на Луната през втората половина на десетилетието като част от програмата " Артемида "   и да взе участие в плана " Гейтуей " за окололунна станция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР