Януари сякаш не е най-подходящият месец за пътуване, освен ако

...
Януари сякаш не е най-подходящият месец за пътуване, освен ако
Коментари Харесай

Уикенд в Белград: моите 5 любими места

Януари като че ли не е най-подходящият месец за пътешестване, в случай че не се отправим към някоя далечна и топла дестинация. И защото красивите плажове към този момент ги виждам единствено в нюзфийда си в Инстаграм, мрачният зимен януари напълно не ме спря да избягам за един къс уикенд от София и да потегли към Белград. Въпреки че отидох с съответна цел – изложбата на Марина Абрамович, единствено ден преди да я закрият, нямах никакъв проект какво ще върша в останалото време там. Освен това не познавах и града.

Обикновено рядко изследвам местата авансово, съзнателно пропущам туристическите места и направления, изключително когато имам почти ден и половина, с цел да се потопя в атмосферата на един град. Затова потеглих малко слепешката и единственото, което авансово направих, е да си ангажирам нощувка в Стария град. Най-малко тъй като главните и по-интересни места са единствено на няколко минути пешеходно разстояние. Моят апартамент се оказа единствено на две минути от главната пешеходна улица „ Княз Михаил “, която е изключително подобаваща за шопинг, като в единия й край има и огромен търговски център. Но какво избрах аз?

Skadarlija

Малкият и бохемски квартал, който се отличава с калдъръмени улички и дребни уютни заведения се оказа единствено на 10 минути пешком от мястото, където бях отседнала. Донякъде ми подсети на „ Капана “ в Пловдив, само че не съумях да го опозная доста, защото отидох в неделя заран, когато се оказа, че там съвсем нищо не работи. Артистичният му образ обаче се долавя във всяко ъгълче, тъй че сигурно този регион, в който са живели най-известните сръбски интелектуалци, е наложителна спирка в Белград. Особено за вечерите, когато сигурно най-осезаемо ще усетите духа и заряда му.



Хлеб & Кифле

Нямаше по какъв начин да пропусна една от най-старите пекарни, която се намира на основната улица „ Княз Михаил “ и която постоянно изкушава с невероятни вкусни неща, а аз тестени неща мога да хапвам от заран до вечер. Освен това някои от тях са диетични и има даже и веган оферти, тъй че в случай че спазвате някакъв специфичен хранителен режим, има с какво да се поглезите.



Le Bistro Dorcol

Винаги съм обожавала кокетните и уютни места, които са в дребните улички, и тъкмо такива диря из огромните градове, до които пътувам. Това уютно бистро с френски сексапил се оказа тъкмо до жилището, който си бях наела. По злочестина трябваше да изчакам моят хазаин тъкмо тук, само че толкоз доста ми хареса, че останах малко повече, с цел да си взема нужната доза капучино в съботния следобяд. Намира се тъкмо до Студентски парк и директно след Етнографския музей.



Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР