Януари не е избран случайно. Една от най-интересните, а и

...
Януари не е избран случайно. Една от най-интересните, а и
Коментари Харесай

Премиерата на пиесата Януари е един от бисерите в Месеца на Радичков

Януари не е определен инцидентно. Една от най-интересните, а и най-обичаните, пиеси на Йордан Радичков се назовава "Януари ". А и писателят напусна този свят на 21 януари 2004 година в София.

" Януари " е иносказателна пиеса от Йордан Радичков, написана през 1974 година. Отличава се с благосъстояние от знаци и преплита детайли от фолклора на Северозападна България с древен намеци. Разглежда като главен спор конфликта сред минало и актуалност, застаряващото село и навлизащите в него новости, опозицията изолираност - връзки.

Пиесата е преведена на британски език от Юдит Спространова и е включена в сборника Contemporary Bulgarian Plays, публикуван от Tantalus Books през 2002 година.

Емблематичната за хасковския спектакъл пиеса "Януари " от Радичков е първата му премиера за 2020 година, оповестиха от драматично-кукления спектакъл "Иван Димов " в областия град. Режисьор е Дамян Тенев, за който това е втора режисура тук, след “Оркестър “Титаник”. В функциите са ангажирани Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов-Шърата, Емануил Костадинов, Пламен Петков и Димитър Димитров.

Любопитното е, че някои от актьорите не са били родени през знаковата за България 1989 година, когато спектакълът "Януари " на спектакъл “Иван Димов” с режисьор Иван Добчев, прави възторг с новаторските си похвати и е отличен с три първи награди на VIII Национален обзор на българската драма и спектакъл. Иван Добчев получава оценката за постановка, Вечеслав Парапанов - за сценография, а Красимир Доков - за актьорско майсторство. Втора премия за актьорско майсторство получава Иван Савов, а трета - Румен Трайков. Отличени са още Ренета Илиева - с приз за костюмография, и Евгени Петров - за музикално оформление.

Премиерата на “Януари” на хасковска сцена бе на 13 януари, като специфични предложения са получили всички от екипа на спектакъла от 1989 година.

Писателят, драматургът и сценаристът Йордан Радичков е представител на магическия натурализъм. През предходната година отбелязахме 90-годишнината на Радичков. Той е роден на 24 октомври 1929 година в село Калиманица, Монтанско. Едно историческо село в област Монтана, съществувало до 1984 година.

Жителите му, дружно с тези на прилежащото село Живовци, са изселени по отношение на построяването на открития през 1986 година язовир "Огоста ". Към момента на изселването селото има към 470 души население. Изселването стартира през 70-те години на предишния век. Днес от селото са останали единствено незавършена черква (започната през 1935 г.) и монумент на починалите в Септемврийското въстание. Въпреки проектите, селото по този начин и не е наводнено от водите на язовира.

В местността Манастирище, северно от селото, са открити шест римски здания и черква.

Йордан Радичков е публицист, за който разпоредбите в художествената литература губят своята обичайната роля. Затова и ползата към неговото творчество е толкоз огромен. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е два пъти и за Нобеловата премия за литература.

На писателя е наречен "Радичков връх " на остров Ливингстън в Антарктика.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР