Ямбол. Регионален исторически музей - Ямбол продължава работата по изпълнението

...
Ямбол. Регионален исторически музей - Ямбол продължава работата по изпълнението
Коментари Харесай

Проект „Издаване на каталог кукерски игри в ямболско - традиционни маски, костюми, обредни лица, реквизит“ представя богатството на маскарадните обичаи в региона

Ямбол. Регионален исторически музей - Ямбол продължава работата по осъществяването на плана „ Издаване на азбучник кукерски игри в ямболско - обичайни маски, костюми, обредни лица, атрибут “, класирал се в конкурсната сесия на тематика „ Дейности по показване на движимото културно завещание в музеите и художествените галерии, оповестена от Министерство на културата. Това оповестиха от пресцентъра на Общината.

Изданието ще илюстрира многообразието от кукерски маски и костюми в района, ще съдържа информация за същността на показаните мостри, а изследователската част ще бъде наличен източник на познания за всеки, интересуващ се от обредното маскиране. Богата сбирка архивни фотоси от първите десетилетия на предишния век ще добавя сведенията за главните персонажи и детайли на обредните дейности.

В края на месец юли приключи фотографското снимане на кукерските костюми, маски, персонажи и възстановки на обредни дейности. Кадрите са дело на ямболския фотограф и галерист Красимир Стойчев.

Снимките бяха осъществени в зала „ Минало “ на Културно-информационен център „ Безистен “, където гостува изложбата на Регионален исторически музей - Ямбол „ Кукерските игри в Ямболско - приказност от багри, магия и тайнственост “.

Това е самобитно продължение на излезлия през 2017 година азбучник на музейната мобилна галерия „ Цветна магия от Ямболско “ и ще бъде първият по рода си труд, отразяващ достоверните кукерски игри в България, което е в унисон с политиката на Община Ямбол и Регионален исторически музей - Ямбол да разпространяват културното, историческото, археологическото и етнографско благосъстояние на Ямболския край посредством качествени печатни издания.

В музейния екип, отговарящ за организацията и ръководството на плана, вземат участие Динка Ангелова (уредник фонд „ Етнография “), Таня Косева (художник), Кремена Димова (отдел „ Връзки с обществеността “) и Жана Димитрова (финансов контрол).
Финансирането е на стойност 9 788 лева и се отпуска 100% предплатено.

Този план е осъществен с финансовата поддръжка на министерство на културата.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР