Яли ли сте кимчи? А знаете ли, че не е

...
Яли ли сте кимчи? А знаете ли, че не е
Коментари Харесай

Всички полудяха по този корейски деликатес: рецепта за кимчи

Яли ли сте кимчи? А знаете ли, че не е толкоз мъчно да си го извършите сами вкъщи. Кимчито е прието за един от най-здравословните артикули в света. От 2013 година обичайният метод за подготвяне на кимчи за зимата е включен в листата на ЮНЕСКО за нематериално завещание.

Какво си коства да знаем за кимчи (корейско зеле) и по какъв начин да създадем главната му версия.

Българите обичаме да си вършим зимнина. Най-често мариноваме краставици и зеле. Консервирането на лимони, сливи, домати, чушки и доста други артикули е нещо обикновено за всеки, който желае да спести пари. Кимчито също набира все по-голяма известност.

Основата на този корейски маринован деликатес е китайското зеле, само че тайната на усета се крие в добавките. Сред най-използваните са: чили, джинджифил, моркови, ряпа, репички, оризово брашно, соев сос, лук и чесън. Креативността на корейците в приготвянето на кимчи е голяма – до момента са разпознати и разказани над 300 типа от този народен деликатес.
                             

Кимчи за здраве

В Корея кимчито може да изиграе роля на предястие, то може да е част от главното ядене (най-често с пържен ориз) или чорба. Този корейски специалитет усъвършенства положението на чревната микробиота, оказва удобен резултат върху метаболизма, покачва имунитета и при постоянна консумация защищава от развиването на цивилизационни заболявания като диабет, атеросклероза, хипертония и рак.

Как да си приготвим кимчи?

Да стартираме с главната версия. Дадените съставки ще ни разрешат да приготвим огромен буркан с кимчи.

Основни съставки:

1 кг китайско зеле
3 литра вода
4 супени лъжици сол

Съставки за пастата:

2 супени лъжици оризово брашно
лъжица захар
200 мл вода
дребен морков
1/4 бяла ряпа (надлъжно)
½ дребна глава лук
скилидка чесън
чаена лъжичка прясно настърган корен от джинджифил
4 супени лъжици соев сос
подправки: 1/4 чаена лъжичка сол и същото количество чили, 2 супени лъжици пикантен пипер и същото количество сладостен

                             

Начин на подготвяне в 10 стъпки:

1. Измийте всички зеленчуци. Почистете усърдно морковите и репичките или ги обелете деликатно. Обелете чесъна и лука.

2. Махнете горните листа от зелето и го разрежете два пъти по дължина, до момента в който стане на четвъртинки. Всеки от тях го нарежете на дребни части (1-2 см).

3. Сложете нарязаното зеле в огромна стъклена купа, поръсете го със сол и го залейте с вода. Захлупете го с паница и го притиснете с буркан или различен съд - тъй че цялото зеле да се потопи в саламурата. Оставете го встрани за един час.

4. Сварете оризовото брашно със захарта и 200 мл вода. Готви се единствено към минута, при непрестанно бъркане, до момента в който се трансформира в гъста каша. Оставете го настрани, с цел да изстине.

5. Към охладената оризова каша прибавете ситно нарязания лук и пресован през пресата чесън и разбъркайте. Добавете соевия сос, джинджифила, всички подправки и още веднъж разбъркайте добре.

6. Прибавете нарязаните на тънки лентички моркови и репички и разбъркайте още веднъж.

7. Сложете отцеденото зеле в огромна стъклена купа и смесете с кимчи пастата.

8. Не работете с голи ръце, сложете си защитни ръкавици.

9. Втрийте зелето деликатно и дълго, до момента в който всяко парче се покрие с кимчи паста.

10. Поставете кимчито в буркан, завийте капака и го оставете на кухненския плот за 2-3 дни, до момента в който стартира да ферментира. След това време кимчито ще е годно за консумация. Важно е да знаете, че може да се съхранява в ледник до 3 месеца.

 кимчи

С какво да сервираме кимчи?

Кимчито се съвместява добре с доста дуети. Има страховит усет, когато се сервира с ориз и зърнени култури като елда или ечемик. Добра композиция е и кимчи с оризови спагети.

Можете да го сервирате като предястие или като допълнение към главно ядене, включващо месо, риба и морски блага.

Между другото, гурманите на азиатската кухня обичат да ядат кимчи напряко от буркана - несъмнено, единствено когато никой не ги гледа. Не е доста възпитано, само че пък е ужасно вкусно!

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР