Якоб Шуберт остана впечатлен от възможностите, които предлага съоръжението Много държави

...
Якоб Шуберт остана впечатлен от възможностите, които предлага съоръжението
Много държави
Коментари Харесай

Зала "Балкан" отвори врати със световна звезда в катеренето

Якоб Шуберт остана впечатлен от опциите, които предлага оборудването

Много страни не разполагат с сходни страхотни зали за катерене. Важно е хората е България да схванат, че катеренето е страховит спорт, счита международният първенец и олимпийски медалист

 

След формалното разкриване на най-голямото оборудване за спортно катерене на Балканите - зала „ Балкан “ в София, тя беше почетена и от едно от най-големите имена в този спорт – Якоб Шуберт. Четирикратният международен първенец и три пъти притежател на Световната купа по катерене пристигна в България, с цел да направи проява в залата.

 

„ Бил съм в доста зали по света. Има доста страни, които не разполагат с такива катерачни центрове. За да станеш в действителност добър в този спорт, ти би трябвало качествена инфраструктура “, сподели Шуберт. Според него уреди като зала „ Балкан “ оказват помощ на спортното катерене да откри повече почитатели. „ Поради тази причина желая да промотирам такива зали и като цяло спортното катерене измежду българите. Смятам, че това е прелестен спорт. “, добави австриецът.

 

По думите му това е спорт, за който няма възрастови ограничавания. „ Той може да се практикува както от млади, по този начин и от по-възрастни хора. Всъщност дребните деца се оправят сносно с катеренето “, показа Шуберт.

 

За катеренето международният първенец споделя, че е по едно и също време занимание и работа. „ За мен катеренето е нещо особено. Дори когато имам свободно време и не се състезавам, не спирам да се катеря, намирам метод да изляза и да се катеря по скали или да диря нови направления “.

 

По отношение на най-предизвикателното си начинание Шуберт показа, че през 2023 година е съумял да премине през най-трудния маршрут – Project Big във Флатангер, Норвегия.

 

Четирикратният международен първенец и три пъти притежател на Световната купа по катерене Якоб Шуберт. „ В скалното катерене няма огромен риск да се нараниш или да паднеш. Притесненията ми са свързани с това да не се оправя, да позволи неточност или да изгубя убеденост. Психическата конфигурация е извънредно значима, изключително при спортното катерене “, посочи Шуберт.

 

Според него хубавото при този спорт е, че постоянно има цели, които да поставиш пред себе си. „ Има толкоз доста скали и направления по света, които, даже да си минал, искаш да повториш. И толкоз разнообразни дисциплини “, сподели още спортистът.

Снимка: Ивайло Радков

 

Ивайло Радков: Шансът да участваме на олимпиада в действителност е огромен

 

Катеренето към този момент е олимпийски спорт и в този ред на мисли новата зала „ Балкан ” ще помогне за представянето на спорта ни като цяло. Освен това, залата е предопределена за всякакво катерене и за всички, без значение дали са състезатели или фенове. Спортното оборудване разполага със специфична детска зона, която е обезопасена, както и с външната стена, която е на сянка и лятото ще бъде превъзходна за катерене. Най-добрите ни състезатели Александра Тоткова и Николай Русев, които ще се борят за олимпийски квоти, могат да упражняват на тези стени и разполагат с най-модерните хватки, които се употребяват в целия свят. Стигаме и до нашата горделивост - хора като Николай Петков, Кънчо Долапчиев, Трифон Джамбазов. Това са алпинисти от експедицията към Еверест през 1984 година Тези хора в никакъв случай не са спирали да бъдат дейни. Голяма горделивост е за нас е, че има такива българи.

 

Това показа националният ни треньор Ивайло Радков и представляващ зала,,Балкан “

 

Квотите за игрите в Париж ще станат известни след надпреварите в Шанхай и Будапеща. Ще бъде направено общо класиране и тогава ще стане ясно кой взема някоя от 10-те квоти. Шансът ни е огромен, тъй като единствено двама от нация имат право на присъединяване на олимпиадата, счита Радков.

 

Как бих обяснил главното за вашия спорт на елементарен човек на улицата? Това е най-естественият спорт, тъй като още преди да си проходил, започваш да се опитваш да се катериш. Хващаш се за леглото, започваш да пълзиш по радиатора - това е най-естественият метод на напредване. Искаме повече хора да знаят, че този спорт към този момент е изцяло наличен, безвреден и извънредно ефикасен за тренировки.

Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР