Яжте най-много едно яйце и 300 грама месо седмично, съветват

...
Яжте най-много едно яйце и 300 грама месо седмично, съветват
Коментари Харесай

1 яйце седмично и 300 грама месо: Как да се храним

Яжте най-вече едно яйце и 300 грама месо седмично, поучават немски специалисти по храненето. А какъв брой плодове, зеленчуци, зърнени храни и млечни артикули да одобряваме?

По едно яйце на седмица и 300 грама месо, което се равнява на към четири кренвирша или две дребни пържоли, написа. Това не е менюто в санаториум за намаляване, а новата официална препоръка на Германското сдружение по въпросите на храненето (DGE), оповестена предходната седмица. По отношение на животинските артикули обновените рекомендации за здравословно хранене фрапантно са занижени надолу по отношение на последния отчет на сдружението от 2017 година. Учените предлагат да се ядат повече плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести артикули, а месните храни да се заобикалят.

За да сме здрави и да пазим природата

DGE се финансира частично от държавния бюджет на Германия, частично от членски импорт, напомня в уводна публикация по тематиката немският седмичник " Ди Цайт " под заглавие " Политика без яйца ". Препоръките на сдружението не са наложителни, само че имат сериозна тежест в немската здравна политика. Съветите се основават на математически модел за нужните на организма калории и хранителни субстанции, създаден от DGE с поддръжката на специалисти от разнообразни дисциплини. Новият отчет на сдружението взима под внимание и няколко екологични аспекта - да вземем за пример излъчванията на парникови газове и потреблението на почвите при производството на храни, изяснява Ане Каролин Шефер, диетолог от научния отдел на DGE.

Според днешните визии на специалистите германците би трябвало да усилят каузи на растителните храни, който да доближи най-малко 75%. " Хората, които съблюдават най-вече плодово-зеленчукова диета и употребяват пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и растителни масла, освен поддържат здравето си ", акцентира ръководителят на DGE Бернхард Ватцл. Той припомня, че сходен метод на хранене пази и околната среда, пази природата и планетата.

Лошата вест за феновете на месото е, че животинските артикули не трябва да съставляват повече от една четвърт от храната, която поемаме. Според немските специалисти е даже най-добре да се употребява единствено 300 грама месо седмично. За средностатистическия немец това е същински потрес - през 2022 година германецът е консумирал приблизително по един кг месо седмично.

Месо, риба, яйца, млечни артикули

Международната научна общественост от ден на ден е склонна да счита, че високата консумация на месо вреди на човешкото здравето. Пред " Ди Цайт " Сабрина Шлезингер, специалист в Германския център за проучване на диабета, споделя, че в следствие от потреблението на месо неведнъж се усилва рискът от развиване на хронични болести, диабет вид 2, коронарна болест на сърцето, инсулт и рак - най-вече на дебелото черво.
Но, както към този момент стана дума и нагоре в текста, в последно време на напред във времето излизат и екологическите съображения: индивидът се храни с помощта на природата, само че има и ангажимент към нея. Ето за какво Германското сдружение по въпросите на храненето в последния си отчет за пръв път включва и  екологичните фактори.

Вече се знае, че отглеждането на животни е освен една от главните аргументи за излъчванията на парникови газове, само че и главен фактор за обезлесяването и загубата на биоразнообразие. Затова DGE предлага да ограничим до 400 грама на ден потреблението на млечни артикули. Досега целесъобразни бяха 600 грама. При рибата нещата остават непроменени: до две порции рибни ястия или 180 грама на седмица. Особено неприятни са новините за хората, които са привикнали с вареното яйце за закуска или пък с лекия омлет на обяд: специалистите в региона на храненето настояват, че едно яйце седмично е задоволително. А да не забравяме, че яйца се съдържат и в някои типове макарони, спагети, а и в сладкишите, несъмнено.

Зърнени храни, плодове и зеленчуци

Някои от изводите не са се трансформирали през последните 7 години. Така да вземем за пример DGE към момента предлага всеки ден да се пие най-малко литър и половина течност и да се употребяват пет порции плодове и зеленчуци (или 550 грама) на ден. Тази категория през 2017 година още включваше ядките и бобовите растения, които в този момент са разграничени: бобови растения - най-малко 125 грама седмично, ядки - 25 грама на ден.
Освен това всеки ден диетата би трябвало да се обогатява с пет порции (или 300 грама) зърнени храни и зърнени артикули, се споделя в новия отчет. И, несъмнено, от дълго време известната рекомендация: по-добре се въздържайте от сладки, солени и мазни храни.

Препоръките на DGE се отнасят за здрави възрастни на възраст сред 18 и 65 години. Дори и дребните промени в ежедневното хранене са стъпка в вярната посока, споделят учените.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР