Ядреният надзорен орган на ООН, Международната агенция за атомна енергия

...
Ядреният надзорен орган на ООН, Международната агенция за атомна енергия
Коментари Харесай

МААЕ препоръча създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Ядреният контролен орган на Организация на обединените нации, Международната организация за атомна сила (МААЕ), популяризира във вторник отчет за обстановката в Украйна, в това число в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), където, предава Ройтерс.

МААЕ предлага да се прекратят обстрелите на централата и във и към нея да се сътвори зона за сигурност. Също по този начин се предлага извеждане на военните транспортни средства от местата към нуклеарните реактори с оглед гарантирането на тяхната сигурност. Препоръчва се също да се обезпечи задоволително дипломиран личен състав, който да работи умерено и без външен напън. Докладът прави седем рекомендации, които са изброени по-долу.

Обстрели

" Въпреки че продължаващите обстрели към момента не са провокирали нуклеарна повреда, те не престават да съставляват непрекъсната опасност за нуклеарната сигурност с евентуално влияние върху сериозни функционалности за сигурност, което може да докара до радиологични последици с огромно значение.

" Препоръка 1: МААЕ предлага неотложно да се приключи обстрелът на обекта и наоколо до него, с цел да се избегнат по-нататъшни вреди на централата и обвързваните с нея уреди , за сигурността на оперативния личен състав и за поддържане на физическата целокупност с оглед безвредна и сигурна работа Това изисква единодушие от всички заинтригувани страни за основаването на зона за сигурност за гарантирането на нуклеарната сигурност към ЗАЕЦ. "

Системи за сигурност

" Поддържането на всички системи за сигурност на ЗАЕЦ в естествена употреба и действието на системата за физическа отбрана е резултат от напъните на оперативния личен състав. Тези старания обаче се поставят при доста комплицирани условия с, както и на представители на " Росатом " на терен.

" Препоръка 2: МААЕ предлага системата за физическа отбрана да се експлоатира по този начин, както е проектирана и лицензирана, и да се обезпечи непрекъснатото действие на системите за сигурност и сигурност и работоспособността на системите и оборудването в АЕЦ. Това постанова отстраняването на транспортните средства от зоните които биха могли да попречат на работата на системите и оборудването за сигурност и сигурност. "

Условия за личния състав

" Украинският личен състав , ръководещ централата при съветска военна окупация, е подложен на непрекъснат мощен стрес и напън на фона на дефицит на фрагменти . Това положение не е стабилно и може да докара до увеличение на човешките неточности с последствия за нуклеарната сигурност. Трябва да се обезпечи задоволителен брой действен личен състав способни да извършват значимите си отговорности без закани или напън, подкопаващи освен личната им сигурност, само че и тази на самото оборудване, както и всяка нужна поддръжка за гарантиране здравето на личния състав и техните фамилии

" Препоръка 3: МААЕ предлага да се възвърне подобаващата работна среда , в това число фамилна поддръжка, за оперативния личен състав. Освен това, защото операторът носи главната отговорност за нуклеарната сигурност и сигурност, той би трябвало да може да извършва задачата си с ясни линии на отговорности и пълномощия. "

Външно електрозахранване на централата

" В няколко случая ЗАЕЦ загуби, напълно или отчасти, външно електрозахранване вследствие на военни дейности в региона. Външното зареждане е от значително значение за продължаването на безвредната употреба на централата.

" Препоръка 4: МААЕ предлага външното електрозахранване, както е проектирано, да бъде възобновено и налично когато и да е и всички военни действия , които могат да обиден системите за зареждане, да бъдат прекъснати. "

Вериги за доставка

" Препоръка 5: МААЕ предлага всички заинтригувани страни да се ангажират и да допринесат за обезпечаване на ефикасни вериги за доставки за непрекъсната нуклеарна сигурност и сигурност на централата при всевъзможни условия, в това число безвредни транспортни коридори, като се възползват от програмата за помощ и поддръжка на МААЕ, когато е уместно. "

Готовност за изключителна обстановка

" Препоръка 6: МААЕ предлага (1) да се упражняват функционалностите за реагиране при изключителни обстановки и оборудванията за реагиране при изключителни обстановки в поддръжка на тези функционалности да бъдат възобновени, и (2) готовността да бъде възобновена посредством постоянно образование, ясни вериги за взимане на решения и елементарно налични информационни средства и логистична поддръжка. "

Комуникация

" От началото на спора се следи липса на информационни средства и канали. Този сериозен минус води единствено за изостряне на актуалните провокации при поддържането на безвредната и сигурна работа на централата с съответен регулаторен контрол и при обезпечаването на ефикасен отговор на локално равнище, районно, национално и интернационално за всяко събитие за нуклеарна сигурност или сигурност.

" Препоръка 7: МААЕ предлага да се обезпечат надеждни информационни средства и канали, в това число интернет и/или сателитна съгласуваност , с всички външни организации, нужни за безвредната и сигурна работа на оборудването. "

Припомняме, че на 1 септември, която се приготвяше в продължение на месеци,. Част от делегацията, която бе ръководена от ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси напусна Енергодар същата вечер, няколко специалисти на МААЕ са си отпътували на 5 септември, а двама експерти са останали в централата.
 МААЕ: Запорожката АЕЦ още веднъж загуби връзка с мрежата
МААЕ: Запорожката АЕЦ още веднъж загуби връзка с мрежата

Според Русия става въпрос за механически проблем след обстрел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР