Ядрената авария във Фукушима се случи точно в момент, в

...
Ядрената авария във Фукушима се случи точно в момент, в
Коментари Харесай

Цанко Бачийски, АЯР: Модернизация на АЕЦ "Козлодуй" е непрекъснат процес



" Ядрената повреда във Фукушима се случи тъкмо в миг, в който се говореше за подем на нуклеарната сила и тя нанесе сериозен удар върху промишлеността и настрои публичното мнение, само че това пък това даде опция да се търсят повече решения за повишение на сигурността на нуклеарните централи. " Това сподели в " Преди всички " Цанко Бачийски, ръководител на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) във връзка отбелязването през днешния ден на .
Председателят на Агенцията за нуклеарно контролиране уточни още, че програмата за рационализация на пети блок на АЕЦ " Козлодуй " е приключила преди няколко години , само че дейностите в тази посока са непрекъснати.

" Има проект и стратегия за сигурност и рационализация, които не престават непрекъснато . Що се отнася до плана за повишение на мощността, той също завърши преди 2-3 години. И по този начин АЯР издаде позволения за работа на нараснала мощ и това се включи към продължените лицензи на пети блок до 2017-а и на шести блок до 2019 година.

В момента VI блок е зареден напълно с усъвършенствано гориво и няма съображение да считаме, че има проблеми с него ", разясни още Цанко Бачийски.

" Няма съображение да считаме, че има проблем с това гориво . "  

Той добави също и за бъдещите благоприятни условия за потребление и на друго гориво.

" В момента се изследва опцията за лицензиране на друго гориво, за което ще би трябвало да се покажат документи и разбор за сигурността на това гориво - оценка на горивото и при положение на развиване на някаква повреда.

" Ако се наложи след време ще желаяме и външни специалисти за оценка на тези документи и разбори. При състояние, че нямаме въпроси ще може да се издаде позволение , това е естественият пътят за въвеждане на нови неща в енергетиката. Но с изключение на анализите е доста значим експлоатационния опит, да вземем за пример в Украйна към този момент шест нуклеарни блока работят с такова американско гориво. "

Според него няма проблем реакторите, доставени за АЕЦ " Белене ", да бъдат употребявани за 7-ми и 8-ми блок на централата в Козлодуй . По думите му всичко зависи от качеството и сигурността на плана за нова нуклеарна мощ, който ще бъде показан.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР