Ядеш за 20 паунда в ресторант, но плащаш само 10.

...
Ядеш за 20 паунда в ресторант, но плащаш само 10.
Коментари Харесай

Ядеш за 20 паунда, плащаш 10 - как Великобритания спасява ресторантите

Ядеш за 20 паунда в ресторант, само че плащаш единствено 10. Във Англия през август половината от сметките на гостите на заведенията за хранене се поемат от страната. За да се съживи гастрономията след тежките удари на корона-кризата, показва.

През месец август клиентите на заведения за хранене във Англия се любуват на ястията на половин цена. Това е допустимо с помощта на държавната акция " Яж на открито, с цел да окажеш помощ ". Нейната цел: да се окаже поддръжка на заведенията, които оферират закуска, обяд и вечеря на място. Отстъпката за клиентите е лимитирана до 10 паунда на човек на едно хранене. За програмата са планувани общо 500 милиона паунда. Само сред 2 и 4 август над 10,5 милиона души са се възползвали от опцията да хапнат в ресторант на половин цена.

Много от британците са удовлетворени

Ясмин Триана е една от тях. Покрай блокадата в Лондон, въведена поради пандемията, тя и сътрудникът ѝ са били разграничени седмици наред. Сега още веднъж могат да се срещат и да се хранят преференциално в ресторант.

Рами Абделрахим е притежател на египетски ресторант в Южен Лондон. Пред Дойче Веле той споделя, че сега има извънредно доста работа, само че ограниченията за обществена отдалеченост в заведението му все пак се съблюдават.

Като цяло ресторантьорите дават висока оценка на програмана " Яж на открито, с цел да окажеш помощ ". Някои от тях приказват за скок в оборота с близо 200% спрямо предходния месец. Служителите и притежателите на заведения постоянно споделят, че новите ограничения им дават малко повече убеденост. Ограниченията, въведени поради пандемията, нанесоха сериозен удар на гастрономията. Йън Смит, който е основен готвач в ресторант в елитния квартал Челси в Лондон, също прави оценка позитивно програмата, въведена от английския финансов министър Риши Сунак, само че предизвестява, че тя има своите ограничавания.

Борбата за оцеляване продължава

Въпреки хубавото време и летните ваканции на децата, " Яж на открито, с цел да окажеш помощ " не се оказва потребна за всички. Пол Дуран управлява кафене, което нормално е цялостно със чиновници от прилежащите офиси, както и туристи. Въпреки че сега предлага менюта на половин цена, той съвсем няма клиенти. " Служителите от офисите ги няма. Те работят от у дома и не знаем по кое време ще се върнат ", признава Дуран. Дори заведения за хранене от по-висок клас в заможните жилищни региони на Лондон се съмняват в триумфа на програмата.

Собственичката на ресторант в Лондон Роуз Тъки не утвърждава късия период, в който важи помощната стратегия. " Това е маратон за оцеляване. Хубаво е, само че тази стратегия, важаща единствено през август, няма да промени обстановката. " Една от позитивните страни на самодейността е, че от ден на ден младежи вземат решение да дадат късмет на нейния ресторант, признава тя. Но все пак приходите ѝ са със 70% по-ниски, в сравнение с преди корона-кризата. Тъки предвижда, че " през септември ще настъпи голяма вълна от банкрути ". Тогава завършва и помощната стратегия на държавното управление за погашение на до 80% от заплатите в засегнатите от пандемията браншове. Майкъл Грац, съосновател на ресторант в Западен Лондон, се притеснява от дълготрайното влияние на програмата " Яж на открито, с цел да окажеш помощ ". Според него, отстъпките в действителност могат съществено да навредят на промишлеността. " Може би не да я унищожат, само че в действителност да предизвикват съществени вреди ", споделя той. " Хората биха могли да свикнат с концепцията за отстъпки. И когато те приключат, висококачествените места като нашето може съществено да пострадат. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР