XV международно туристическо изложение Културен туризъм” във Велико Търново тази

...
XV международно туристическо изложение Културен туризъм” във Велико Търново тази
Коментари Харесай

Исторически възстановки и кулинарни изкушения на XV Международно изложение „Културен туризъм” във Велико Търново

XV интернационално туристическо ревю „ Културен туризъм” във Велико Търново тази година дава обещание да бъде неповторимо. То ще се организира от 19 до 21 април в Дома на културата и спорта „ Васил Левски” и ще предложи на болярите и на гостите на града истински исторически възстановки, живи обичаи и фолклорни спектакли, кулинарни изкушения. Ще бъде предоставяна информация за туристически дестинации, хотели, туроператорски компании. Ще се раздават брошури и каталози, картички и сувенири.

Екипът на Късноантична и средновековна цитадела Туида – Сливен за втора година ще показват историческият обект и града под Сините камъни в МТИ “Културен Туризъм -Велико Търново 2018 “.

След сполучливото си показване на ревюто през 2017г., което включваше детайли на исторически реконструкции и музейна анимация, тази година представителите на Сливен са подготвили нови изненади. Част от презентацията ще включва демонстрации на Соколарство с Мишелов на Харис – Драко. Той е една от главните атракции в Крепост Туида. Друг аспект ще бъдат разнообразни уъркшопове и занимания за детската публика, както и възстановки на оръжия, дрехи и детайли на бита от Средновековието.

В рамките на ревюто Регионална библиотека „ Петко Р. Славейков ”, с поддръжката на Община Велико Търново за трета поредна година ще осъществя своята самодейност „ Фоайе на книгата с подпис ”.

Над 40 издателства ще разположат своите щандове с нови заглавия, а феновете на книгата ще имат опция да се срещнат с известни създатели и да получат подпис от тях.

Акцентът и тази година ще бъде върху търновските издателства, които обичайно участват в културното пространство на града – „ Абагар ”, „ Фабер ”, „ Слово ”, „ Ивис ”, „ ПИК ”, Университетско издателство „ Св. Св. Кирил и Методий ” и други
От издателствата, които ще бъдат наши посетители се открояват „ Захарий Стоянов ”, „ Лексикон ”, „ Кибеа ”, „ Парадигма ”, „ Знаци ”, „ Жанет-45 ”, „ Сиела ”, Хермес ”, „ Кръгозор ” и други

Боян Ангелов – ръководител на Съюза на българските писатели, ще гостува дружно с издателство „ Захарий Стоянов ”, което отпечатва последната му стихосбирка „ В сянката на хоругвите ”.

Издателство „ Лексикон ” води един от най-популярните си създатели – Калин Терзийски, който ще раздава подписи в първия ден на културното събитие. След това ще има срещи с учениците от Професионалната гимназия по електроника „ Ал. С. Попов ” и студенти от Филиал – Велико Търново на Медицински университет – Варна.

Издателство „ Кибеа ” показва персоналната задача на Тихомир Иванов, описал своите прочувствени и географски направления в дебютната си книга „ Камино. Пътят на заръщането ”. Авторът ще опише за своето пътешестване пред младата публика на ПГТ „ Д-р Васил Берон ”.

„ Български бестселър ” е издателството на новото проучване на проф. доктор Петко Петков от ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий ”. „ Книга за върховете „ Свети Никола ” и Шипка ” е отдадена на героите – съветски воини и български опълченци, които се сражаваха безстрашно, удържаха стратегическия Шипченски проход и подсигуряваха с живота си победния излаз на Руско-турската освободителна война. Учениците от ПМГ „ Васил Друмев ” ще бъдат домакини на премиерата на изданието във Велико Търново.

На щанда на издателство „ Фабер ” доктор Пламен Събев от РИМ – Велико Търново ще промотира своя теоретичен труд събран в монографията „ Страстите Христови ” – икони и фрески XVIII – XIX век: Великотърновска епархия ”.

Специално предложение от „ КРИС ЕЪР “ за всички посетители на XV-тото издание на Международното туристическо ревю „ Културен туризъм ” 2018 ще са 4 пакета с отстъпка от 50 лв. за пътешестване до всяка една страна от Вишеградската четворка.

Фотоизложбата „ Фолклорът – споделено знание. Минало, настояще, бъдеще ” ще бъде открита на 19 април в границите на Научната конференция „ Културно-историческо завещание: запазване, показване, цифровизация “. Фотоизложбата е взаимна самодейност на Европейската асоциация на фолклорните фестивали ЕАФФ, ИМИ-БАН и ИЕФЕМ Българска академия на науките.

Проектът включва 26 фотографии и се състои от 2 елементи. По-голямата част от експонатите отразяват моменти от фолклорните фестивали и шампионати, провеждани в България под егидата ЕАФФ, формален сътрудник на ЮНЕСКО.

Автор на фотосите е Георги Нуцов, формален фотограф на Асоциацията. Във фокуса на обектива му са артисти, танцьори и музиканти от България, Русия, Хърватия, Молдова, Латвия, Полша, Грузия, Индонезия, Монголия, Иран, Южна Корея и други
Втората част ще е от фотоснимки с резултати от четирите подпроекта на Националната стратегия FOLKKNOW с реализатори ИМИ-БАН, ИЕФЕМ-БАН, ВТУ. Главна цел на програмата е създаването на методики за анотиране, дигитализиране, архивиране и показване на българското фолклорно завещание и фолклорния фонд на ИЕФЕМ-БАН. Представени са обекти от цифровото вместилище FOLKKNOW, състоящо се от фото, видео, аудио и текстови цифрови архиви.

Посетителите на изложбата ще имат опция да се допрян до нежната магия, само че и огнената пристрастеност на най-неподправеното изкуство, родено от човешкия талант и да се срещнат „ очи в очи ” с наследници на антични култури и носители на националните си фолклорни обичаи! Изложбата илюстрира многообразието на българския и международен фолклор, чиято съзидателна мощ е в споделеното знание сред другите генерации и обособените етноси.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР