Wirecard AG подаде документи за несъстоятелност в четвъртък, след като

...
Wirecard AG подаде документи за несъстоятелност в четвъртък, след като
Коментари Харесай

Wirecard влиза в процедура по несъстоятелност

Wirecard AG подаде документи за неплатежоспособност в четвъртък, откакто основният изпълнителен шеф на немската компания за платежни услуги бе задържан, а €1,9 милиарда липсват от сметките ѝ, предава Bloomberg.

Wirecard цитира свръхзадлъжнялост като причина зад решението да търси отбрана от кредиторите. Засега не е ясно дали процедурата ще се трансферира и върху дъщерните сдружения. Wirecard Bank не е включена, като немският регулатор BaFin е виновен за решение дали една банка би трябвало да подаде документи за неплатежоспособност.

Колапсът пристигна откакто стана ясно, че €1,9 милиарда липсват от салдото на немския финтех. Само за седмица компанията, считана за бъдещето на немския финансов бранш, регистрира внезапен срив в цените на облигациите и акциите, а Маркъс Браун, главен акционер и някогашен основен изпълнителен шеф, бе задържан след съвсем две десетилетия отпред.

В четвъртък акциите изгубиха нови 69,44% от цената си до €3,76. За седмица те изтриха 96,40%, а пазарната капитализация е напълно малко над $400 млн.

Процедурата по неплатежоспособност оставя кредиторите на Wirecard в дълги договаряния с админите за това каква част от средствата си ще съумеят да получат назад. Сред банките, които са заели пари на немския финтех, са Commerzbank, ABN Amro, LBBW и ING. За Германия казусът е извънредно неприличен, откакто регулаторът не предприе никакви дейности след разкриващите публикации на Financial Times, оповестени преди месеци. Вместо да предприеме лично следствие, BaFin реши да забрани на вложителите да търгуват " на късо " с акциите на компанията.
 €5 милиона: гаранцията на някогашния шеф на Wirecard
€5 милиона: гаранцията на някогашния шеф на Wirecard

Маркус Браун е упрекнат в изкуствено раздуване на счетоводния баланс и продажбите на компанията

AP показва, че абсурдът около компания, която е включена в показателя Dax, слага под въпрос опцията на страната да наздирава корпоративните си титани. Дори и откакто размерът на измамата стана явен, регулаторът не признава виновност.

Wirecard дава технология на компании и консуматори, която прави вероятни безкасовите заплащания - възходящ и конкурентен пазар. Основателят ѝ Маркъс Браун, който подаде оставка като CEO предходната седмица, съобщи, че " не може да бъде изключено ", че компанията е жертва на машинация. Той бе задържан в понеделник по съмнения за счетоводни измами, а по-късно освободен под гаранция.

Твърдеше се, че изчезналите €1,9 милиарда са в попечителски сметки в две банки във Филипините. Те обаче обявиха, че Wirecard в никакъв случай не е била техен клиент.

Корпоративните кавги не са оригиналност даже за дисциплинирана Германия.

Volkswagen бе хваната, че мами на тестванията за нездравословни излъчвания и до момента компанията е платила над €33 милиарда санкции и правосъдни съглашения. През 2007 година основният изпълнителен шеф на Siemens напусна след скандал с подкупи за задгранични политици. Deutsche Bank бе санкционирана, защото не спазваше разпоредбите против прането на пари.
 Wirecard: Някогашната финтех вяра, която се трансформира в позор за Германия
Wirecard: Някогашната финтех вяра, която се трансформира в позор за Германия

Скандалът към компанията се задълбочава, откакто се оказа, че в салдото ѝ липсват 1,9 милиарда евро
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР