Взимането на бебе куче вкъщи е важна отговорност за собствениците

...
Взимането на бебе куче вкъщи е важна отговорност за собствениците
Коментари Харесай

Важно за стопаните на домашни любимци! Кои обезпаразитявания...

Взимането на бебе куче у дома е значима отговорност за притежателите и те би трябвало да са доста деликатни в грижата за него и да търсят помощта и преценката на ветеринарния доктор за неговото здравословно положение. Това е вярна стъпка, тъй като някои профилактични мероприятия е хубаво да стартират незабавно с оглед сигурност на хората и животното, и икономисване на средства и време в бъдеще, защото се вършат спомагателни проучвания, пропусне ли се първичната скица.

Бебето куче може да се обезпаразити за вътрешни и външни паразити още на 21-ви ден след раждането. На толкоз ранен стадий препаратите, с които то се третира, са щадящи и не покриват цялостния лист с вредители, само че пък обезпечават отбрана против най-възможните и неприятни такива. Препатите против бълхи са под формата на прахуляк или спрей и са безусловно безвредни. Често се случва дребното кученце да е опаразитено с бълхи, предадени от майката, изключително, в случай че е взето от разплодник. Редно е първото обезпаразитяване да се направи още там, от притежателя на майката, само че не всеки път това може да се чака.

Пудрата е най-предпочитаният избор, елементарно се нанася, няма проблем, даже животинчето да се оближе, безвредна е и за хората. Приложението е постоянно, защото тя работи единствено на възрастните форми на бълхите, а в случай че кучето е опаразитено, сигурно ще има техни ларви и яйца по кажата и козината, които ще се излюпват в идващите дни.

Съществуват и противопаразитни шампоани, които не са доста целесъобразни на този стадий, тъй като къпането единствено по себе си е стрес за животно. Обикновено това се показва в гъбични инфекции, а едно мокрене в допълнение ще способства за развиването им. Не на последно място стои и въпросът с хипотермията. Ако се предприеме къпане, то би трябвало да е несъмнено, че кученцето е изсушено добре и затоплено след банята, написа puls.bg.

Обезпаразитяването против глисти е доста значимо в тази възраст. Жизненият цикъл на тези паразити разрешава прекосяване през плацентарната преграда и в случай че майката е била опаразитена, то кучилото сигурно ще е притежател. Затова препаратите срещу глисти под формата на паста, която се дозира съгласно тежестта на кучето, се дават още на 21-дневна възраст и се повтаря след 14 дни още веднъж.

Причината е, че и тук препаратът покрива възрастните форми и опаразитено ли е животното, то сигурно има яйца в стомашно-чревният тракт, които ще се излюпят на по-късен стадий. С втората доза се покриват и те, даже е целесъобразно да се даде и трета, след още 14 дни. Този темп може да продължи и по-дълго, в случай че кученцето изкарва непрекъснато паразити, тъй като има и такива обстановки на висока опаразитяемост.

Следващото нещо, за което ветеринарният доктор ще даде съвет на новите притежатели, е да се стартира профилактика против дирофилариозата. Дирофиларията (Dirofilariq immitis) е паразит, който се локализира в сърцето на кучето в крайните стадии на своя цикъл и живее там дълъг интервал от време като възрастен субект. Предава се посредством захапване от комар и в случай че до скоро се е считало, че болестта е едва публикувано по нашите ширини и е по-скоро екзотично, то към този момент картината е радикално друга.

Голямата популация от бездомни животни, стоплянето на климата, туризмът, обвързван с хора и животни от топли дестинации и високата популация на комари води до необятното разпространяване на дирофилариозата и тя е проблем, който не трябва да се подценява. Наличието на профилактични средства улеснява контрола му. Заболяването е доста подло, клиничните признаци са забележими едвам в късния етап на развиване, когато лекуването е съвсем без триумф. Дори да се хване в ранен етап, най-често това става при рутинна профилактика, лекуването е скъпо, дълготрайно и още веднъж крие висок риск от крах.

Профилактиката стартира в бебешка възраст, без да е належащо да се прави тест. Всеки месец се профилактира, като формата може да е таблетна, комбинирана с препарати за други вътрешни паразити, за външни паразити, под формата на сироп, съществуват каишки и спот – он форми с репелентен резултат, само че те по-скоро са спомагателна отбрана, а не съществена такава.

Ако се изпусне моментът за начална скица на профилактика без тест, то препаратите могат да се дават още веднъж, само че към 11-12-месечна възраст на кучето наложително се прави кръвен тест, с цел да се ревизира положението му, защото е допустимо през месеците, в които е липсвала порфилактика, да е ухапано от комар и да е инфектирано, а самият цикъл на развиване на паразита е дълъг (средно 8-9 месеца) и по тази причина пробата се прави към първата година от живота на кучето.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР