Взаимните обвинения за нарушения и неверни твърдения между бивши и

...
Взаимните обвинения за нарушения и неверни твърдения между бивши и
Коментари Харесай

ДКК дава на прокуратурата бившето ръководство на оръжейния търговец "Кинтекс"

Взаимните обвинявания за нарушавания и погрешни изказвания сред някогашни и сегашни ръководители в държавните оръжейни компании не престават с цялостна мощ.

След абсурда с отстраняването на директорския ръб на ВМЗ Сопот днес Държавната консолидационна компания даде специфична конференция, на която упрекна в нарушавания някогашните шефове на  " Кинтекс ".

Оръжейният търговец от две седмици има ново управление, което е разкрило редица нередности и ще сезира прокуратурата, разгласи шефът на ДКК Смиляна Митова. Самата тя е от месец на виновния пост.

През април вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова , която е принципал на ДКК и държавните сдружения под нейната шапка, също разгласи, че инспекция на Инспектората на МИИ на активността на „ Кинтекс “ за 2021 г.  е разкрила редица нарушавания и очевиден спор на ползи на изпълнителния шеф на компанията Александър Михайлов. Нинова смени управлението на " Кинтекс " и разгласи, че отчетът на инспектората е изпратен на прокуратурата и на Агенцията за държавна финансова ревизия.

Александър Михайлов от своя страна дефинира обниненията за нарушения като безпочвени и позволи, че е настъпил нечии стопански ползи, тъя като наскоро бил подписал рекордно огромен контракт за 42 млн. евро за експорт на оръжейна продукция. 

" В  " Кинтекс " няма подписан контракт за 42 млн. евро, не отрихме и никакви протоколи за водени договаряния за сходна договорка ", уточни Анита Великова, ръководител на директорския ръб на " Кинтекс ".

В същото време са открити контракти за агентска активност, подписани в последните 6 месеца, които дублират към този момент настоящи сходни контракти. С частна компания в един ден е подписан договор и издадена фактура за половин милион $ за посредническа активност. На друга частна компания е било прехвърлено представителството на " Кинтекс " в Египет, като в управлението на тази компания е бил някогашният изпълнителен шеф Александър Михайлов.

" Михайлов не е уведомил ДКК за тези контракти, той е управлявал еднолично сдружението за шестте месеца, в които е бил изпълнителен шеф ", разгласи Митова. През първото тримесечие на годината облагата било 17 пъти по-ниска от тази през предходната година.

Новите шефове  на " Кинтекс " обявиха, че няма информация да е реализиран експорт на българско оръжие за Украйна. В същото време Михайлов твърди друго.
По отношение на ВМЗ-Сопот, от ДКК се оплакаха, че сдружението не желае да изплати дивидента си от  2017 година насам " Аз персонално съм писала две писма, с които е указано какъв е размерът и в какъв период би трябвало да се заплати дивидентът за страната. За интервала 2017-2021 година той е над 54 млн. лева ", изясни Смиляна Митова.
Тя обаче не пожела да разяснява обстоятелството, че поради ковид-пандемията през 2020 година държавното управление на Бойко Борисов разпореди държавните компании да задържат дивидентите.

От ДКК увериха, че от 1 юли служащите във ВМЗ ще получат обещаното от остарялото управление нарастване на заплатите, написа " Сега ".

В същото време освободеният преди седмица управителен борд на ВМЗ разпространи позиция, че изплащането вкупом на 54 млн. лева дивиденти, насъбран за последните 5 години от остарели управления, би отложило за неустановен период повдигането на заплатите на чиновниците. „ За предходната година ВМЗ има облага от малко над 1 млн. лева, които сме в подготвеност да изплатим незабавно към държавния бюджет. Това не е направено, тъй като 2 месеца от ДКК не утвърждават финансовия ни доклад “, показват от съвета на директорите. Те припомнят, че предходните управления на ВМЗ не са внасяли дължимия дял към бюджета от 2017 година на база решение на Министерския съвет.

„ На финала са договарянията ни със синдикатите за съществено увеличение на  доходите и  ваучерите за храна на служащите. Разработена е и стратегия за рационализация на сдружението за над 50 млн. лева. 2022 година най-вероятно ще бъде рекордна като финансови резултати за ВМЗ, а размерът на поръчките може да бъде съпоставен само с интервала на военния спор в Сирия. Сега е моментът да се поощрят чиновниците на ВМЗ. Същевременно не би трябвало да изпускаме опцията да модернизираме производството на завода. Искат да употребяват приходите на сдружението за запълване на дупки в бюджета ", се споделя в позицията на отстранения съвет на шефовете.

фотография: БНТ
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР