Вятърната енергия е все по-популярна и използвана форма на възобновяема

...
Вятърната енергия е все по-популярна и използвана форма на възобновяема
Коментари Харесай

Нов вид перки за вятърни турбини могат да бъдат рециклирани в бонбони

Вятърната сила е все по-популярна и употребена форма на възобновима сила. Въпреки това, когато пристигна време за промяна на големите (наистина огромни) турбинни перки, които преобразуват вятъра в електричество, изхвърлянето им е проблем за природата.

Но в този момент учените оповестяват за нова композитна смола, подобаваща за изработката на гигантските перки, с помощта на която по-късно те биха могли да бъдат рециклирани в нови турбинни перки или разнообразни други артикули, в това число плотове, задни светлини на коли, пелени и дори… желирани мечета.

Изследователите ще показват резултатите си на есенната среща на Американското химическо сдружение (ACS).

„ Красотата на нашата система от смоли е, че в края на цикъла на нейната приложимост можем да я разтворим, което ще я освободи от матрицата, в която се намира, тъй че да може да се употребява още веднъж и още веднъж в един безконечен цикъл “, споделя доктор Джон Дорган, който показва работата на срещата. „ Това е задачата на така наречен кръгова стопанска система. “

 Wind turbine maintenance (51689968067)

Изработени от фибростъкло, перките на вятърните турбини могат да бъдат дълги десетки метри. Въпреки че някои компании са намерили способи да рециклират фибростъклото в материали с по-ниска стойност, множеството остарели перки се озовават по сметищата. И този проблем евентуално ще се утежни. „ По-големите перки на вятърните турбини са по-ефективни, тъй че фирмите не престават да вършат все по-големи и по-големи “, споделя Дорган. „ А постоянно вятърните паркове ще ги заменят преди края на експлоатационния им живот, тъй като фермите могат да генерират повече електричество с по-големи перки. “

Дорган и сътрудници от Мичиганския държавен университет основават новия материал, като комбинират стъклени нишки с растителен полимер и синтетичен подобен. Панелите, направени от тази термопластична смола, са задоволително здрави и издръжливи, с цел да се употребяват в турбини или коли без стъклените нишки – по тази причина откривателите ги разтварят в свеж мономер и физически отстраняват влакната, което също разрешава да се преработи материала в нови артикули от същия вид. Важно е да се означи, че модифицираните панели имат същите физически свойства като своите прародители.

В допълнение към новите перки, самата смола може да се употребява за разнообразни други приложения. Чрез разбъркване на смолата с разнообразни минерали, екипът съумява да създаде обработен камък, който може да се трансформира, да вземем за пример, в домашен предмети, като плотове и умивалници. „ Наскоро направихме мивка за баня с обработен камък, тъй че знаем, че работи “, споделя Дорган. Изследователите биха могли също по този начин да смажат възобновения материал и да го смесят с други пластмасови смоли под налягане като с получената примес могат да се създадат продукти като капаци за преносими компютри и електрически принадлежности.

Материалът може даже да бъде модифициран в артикули с по-висока стойност. Разграждането на термопластичната смола в алкален разтвор освобождава полиметилметакрилат (PMMA), постоянно срещан акрилен материал за прозорци, задни светлини на коли и доста други детайли. Повишаването на температурата пък трансформира PMMA в полиметакрилова киселина, супер-абсорбиращ полимер, който се употребява в пелените. „ Възстановихме хранителен калиев лактат и го използвахме, с цел да създадем гумени мечета, които изядохме “, споделя Дорган.

Сега, откакто откривателите са посочили, че смолата има подобаващи физически свойства за вятърни турбини, те се надяват да създадат някои приблизително огромни перки за полеви проби. „ Текущото ограничаване е, че няма задоволително биопластмаса, която да използваме, с цел да задоволим този пазар, тъй че би трябвало да има забележителен индустриален размер, в случай че в действителност ще започваме да вършим вятърни турбини от тези материали “, отбелязва докторът.

Но няма ли отлъскващ фактор в яденето на бонбони, които в миналото са били част от вятърна турбина? Дорган не мисли, че няма. „ Въглероден атом, получен от растение, като царевица или трева, не се разграничава от въглероден атом, който идва от изкопаемо гориво “, споделя той. „ Всичко това е част от световния въглероден цикъл и ние показахме, че можем да преминем от биомаса в полето през издръжливи пластмасови материали и назад към питателните артикули. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР