Вярвам, че държавата ще се погрижи за субсидирането на театрите.

...
Вярвам, че държавата ще се погрижи за субсидирането на театрите.
Коментари Харесай

Мариана Арсенова: Вярвам, че държавата ще се погрижи за субсидирането на театрите

Вярвам, че страната ще се погрижи за субсидирането на театрите. Това съобщи в изявление за БГНЕС шефът на Музикалния спектакъл и балет „ Арабеск “ Мариана Арсенова, която е в непрестанен контакт с Министерството на културата.
„ Притеснявам се най-много за здравната конюнктура. Дай Боже, да сме живи и здрави, пари се печелят. Това е форсмажорна конюнктура, която няма по какъв начин страната да не вземе поради при образуването на дотацията ”, сподели Арсенова и посочи, че въз основата на делегирания бюджет от предходната година театърът има финансово успокоение.
„ Вярвам, че решението на страната ще бъде в интерес на културните институти, не считам, че би трябвало да има някаква суматоха. Нека нещата да са спокойни – даже да се каже: няма да играете две седмици, само че това ще се вземе поради. Защото, тези две седмици са най-силните в нашата специалност “, уверен е шефът.
Арсенова призна, че всеки ден си задава въпроса какво вършим в изискванията на оповестената към този момент пандемия от ковид. Тя и сътрудниците ѝ са реагирали доста прочувствено, когато на 8 март са получили заповедта да се смъкват всички представления.
" Свалихме „ Фантомът на операта “ и беше доста мъчно да разбираем и на феновете, и на сътрудниците, които към този момент бяха пристигнали за театър, че няма да се реализира. Но най-важното е здравето. Важното е хората да са спокойни, тъй като изкуство се прави на прочувствено спокойни хора, пристигнали да си доставят наслаждение “, съобщи Арсенова.
Мариана Арсенова прикани управляващите повече да се уточняват разпоредбите, по които театрите и културните институти ще работят в тази обстановка.
„ Последната разпоредба на спешния щаб е неприложима за всички културни институти. Ако едни кина и салони събират по 50, 100, 200 души могат да си разрешат да работят в такива условия, за театрите това е невероятно. Ние продаваме билети месеци напред, имаме спектакли, които даже да не са цялостни до горе, задоволително е да има 300 души. Аз не мога да преценява кои да пусна в салона. Отделно от това има други 100 души, които обезпечават спектакъла – солисти, оркестър, балет, хор, механически личен състав. Това значи, че в случай че би трябвало да сведа до 250 души, както изисква наредбата, ние би трябвало да пуснем в салона 80 души ", сподели шефът на музикалния спектакъл.
" За нас би трябвало да има ясна позиция – затваряме театрите, не се тормозете сътрудници, страната ще обезпечи прехрана заплати, в сравнение с да се чудим какви еквилибристики да вършим “, безапелационна е Мариана Арсенова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР