Вулканите могат да бъдат много красиви и опасни едновременно. Често

...
Вулканите могат да бъдат много красиви и опасни едновременно. Често
Коментари Харесай

В България е имало над 150 действащи вулкана, вижте някои от тях

Вулканите могат да бъдат доста красиви и рискови по едно и също време. Често се им възхищаваме, само че най-много по интернет. Трудно си е да си представим, да има деен вулкан покрай нас.

Знаете ли, че в миналото на територията на България е имало над 150 настоящи вулкана? Трудно е да се повярва, само че някои от тях " дремят " и до през днешния ден, маскирани като хълмове и планини...

Ако някой в миналото ви е казвал, че Витоша е вулкан, напълно не се е шегувал. Науката е безапелационна, че това е самата истина, само че вулканът е работил преди повече от 90 милиона години, от дълго време е загаснал и не съставлява никаква заплаха за нас. Витоша е построена от вулканични и интрузивни скали. Нейната конструкция наподобява на гигантска ядка, в която се разграничават вътрешност и обвивка. Вулканичните скали във Витоша са останки от античния вулкан, които е работил преди милиони години. Те са обвивката на планината и я опасват като колан от източната и северната страна. Към вулканичната обвивка на планината спадат някои от високите върхове - Големият и Малкият Купен, Камен дел, Копитото, а на север линията от вулканични скали продължава по билото на Люлин планина. Интересно е, че Витоша, въпреки да е на над 90 милиона години, продължава да пораства и да се развива. Според науката се смята за " млада " и се намира в разцвета на своето земно развиване.



Кожух

Вулканът Кожух е най-младият и най-известният у нас. Представлява 281-метрово нагорнище, ситуирано в Санданско - Петричката долина. То е очевидно за всеки, защото господства над равната и ниска котловина на река Струма. Сведения демонстрират, че вулканът е изгаснал преди 1 милион години, а интензивността му е почнала преди повече от 12 млн. В източното му подножие е ситуирана енергийната околност Рупите, където пророчицата Ванга се открива и остава до края на земния си път. Сред локалните и до в този момент се разнася от уста на уста злокобно знамение, приписвано точно на ясновидката. " Кожух Вулкан един ден ке гръмне, та чак в София ке го чуят ", споделила на собствен нашенец сляпата пророчица. Ще изригне ли обаче скоро в действителност най-пресният палеовулкан в България? Фермер с оранжерия в региона наскоро алармира, че Ванга може и да се окаже права, тъй като водата към митичния Кожух почнала да подвига своя градус с всяка година. Ако през 2010 година температурата й е била към 70-71, то в този момент е предходна 75 и се повишава. Покрай аномалията в региона се понесъл злокобният слух, че палеовулканът е почнал още веднъж да набира мощ за огнена прозявка. Макар Кожух да е задрямал преди към милион години, геолози от Българска академия на науките изясняват, че това време дава отговор единствено на 1 ден в историята на вулканите. Неофициално експертите не изключват опцията той един ден да се пробуди, а като претекст акцентират тектоничните придвижвания на континентите.

Високата ела

Вулканът Високата ела се намира до софийското село Кокаляне и се твърди, че е на към 32 милиона години. Той също е изгаснал и задремал бездънен сън, тъй че заплаха от изригвания няма. Все отново учените изясняват, че в случай че в миналото това се случи, ще е съдбовно и лавата ще опустоши цяла София и покрайнините й. За името на вулкана се носи забавна легенда, която гласи, че на върха му имало висока ела, която била единственото оживяло дърво при едно от мощните му изригвания обратно във времето.

Голяма Папия

И край морския бряг има дремещ вулкан, прочут с името Голямата Папия. Той се намира наоколо до село Бродилово, посред Странджа планина, единствено на 15 км от Царево. Напоследък селото се радват на огромен туристически интерес поради красивата природа, достоверните къщи и черкви, обичаите, свързани с нестинарство и несъмнено, поради историите за заспалия вулкан, описват от dir.bg. До него води една от екопътеките към село и крайната точка е връх Голямата Папия, който се намира на единствено 502 метра надморска височина и в действителност е кратер на вулкан, работил преди 80 милиона години. По пътеката водеща към върха могат да се видят голям брой дребни и огромни скали - парчета от вулкана, които туристите прибират в себе си като сувенири, вярвайки, че им носят шанс. Маршрутът минава през красива широколистна гора и е прелестен и лек за разходки.

Свищов - Сухиндол

Беленския разлом по линията Свищов - Сухиндол в Северна България е приютил внушителни 16 загаснали вулкана от така наречен млад вулканизъм и още няколко по-малки базалтови могили. Те интензивно и до през днешния ден се употребяват за рандеман на базалтови плочи, а в подножието на вулкана " Чатал могила " има и находища на синя глина, от която пък се създават тухли и цигли - главен занаят за популацията на село Бутово. По хода на разлома също по този начин извират горещи минерални води. Край Сухиндол вулканът също има добре непокътнат кратер, който може да се види и с просто око, а почвата в региона е вулканична, което е причина за високото качество на създаваното в този район вино.

Дамбалък

Преди 30 милиона години Родопите са били дъно на топло море, което непрекъснато е било разтърсвано от дейна подводна вулканична активност. Един от вулканите в района е бил Дамбалък, който се намира сред Момчилград и Кърджали. Той е застинал от дълго време и не съставлява опасност за хората, само че е обвързван с мистично събитие, което се случва всяка година на Гергьовден. От недрата на вулкана през дебелите графитено сиви скали започвала да блика жива вода, която имала лечебни свойства. Мястото се уважава от антични времена, а локалните хора споделят, че в нощта на чудото дъбовата гора в близост започвала да шуми по характерен метод и това се случвало минути преди водата да стане целебна, като предсказание. Друг родопски палеовулкан се намира наоколо до крепостта Моняк край язовир Студен бунар и въженият мост там.

Смята се още, че известната и красива околност " Сините камъни " край Сливен също е зародила след изригването на вулкан, чието име не е известно.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР