Вулканът Стромболи на едноименния италиански остров на север от Сицилия

...
Вулканът Стромболи на едноименния италиански остров на север от Сицилия
Коментари Харесай

Вулканът Стромболи в Италия се активизира

Вулканът Стромболи на едноименния италиански остров на север от Сицилия се засилва, оповестява Националният институт по геофизика и вулканология на Италия.

 © БГНЕС
Новото изригване на вулкана е било съпроводено с изхвърляне на огромни количества пепел, пясък и вулканични материали. Учените са записали и „ гърмеж с висока активност ”, който е провокирал сеизмични реакции.

Засега не се оповестява за жертви и опустошения. По скатовете на вулкана са избухнали мощни пожари, с които пожарникарите се пробват да се преборят.

Вулканът е провокирал суматоха измежду туристите на острова. Когато върху главите на хората се посипали пепел и дребни камъни, те побързали да се скрият в църквата „ Сан Винченцо ”. Местните поданици реагирали доста по-спокойно, защото към този момент били привикнали с интензивността на вулкана.

Последното изригване на Стромболи беше на 3 юли, когато почина член на екскурзионната група, намираща се в непосредствена непосредственост до вулкана.

Преди дни шефът на центъра за наблюдаване в Сицилия предизвести, че Стромболи е в положение на очевидна неустойчивост и акцентира, че не може да се предскаже точното време на изригване на вулкана.

Вулканът Стромболи е деен през последните 20 хиляди години. Той е прочут с това, че неговите неголеми изригвания може да се следят от околните острови. Висок е 926 метра и се извисява на 2 км над морското дъно. Има три дейни кратера, а приключването на лава е относително рядко събитие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР