Второто заседание на междуведомствената работна група Европейско сътрудничество – зелен

...
Второто заседание на междуведомствената работна група Европейско сътрудничество – зелен
Коментари Харесай

Второ заседание на работната група със Северна Македония по зелен преход, дигитална трансформация и върховенство на закона

Второто съвещание на междуведомствената работна група „ Европейско съдействие – зелен преход и цифрова промяна, господство на закона “ с Република Северна Македония се организира през вчерашния ден в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

От българска страна участваха Борислав Сандов – заместител министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите, Калина Константинова – заместител министър-председател по дейно ръководство, Божидар Божанов – министър на електронното ръководство, и Борислав Ганчев – заместник-министър правораздаването.

От страна на Република Северна Македония участваха Боян Маричик – вицепремиер по европейските въпроси, Славица Грковска – заместител министър-председател по политиките за положително ръководство, Насер Нуредини – министър на околната среда и пространственото обмисляне, и Адмирим Алити – министър на осведомителното общество и администрацията.

„ Днес продължаваме разговора, учреден на правилото на добросъседските връзки, което е поръчител за развиването на съдействието сред нашите страни “, сподели вицепремиерът Борислав Сандов в приветствието си към македонската страна. По въпросите в региона на околната среда той съобщи, че актуалното общество е изключително сензитивно във връзка с качеството на живот, което изисква дейно използване на високи екологични стандарти и обезпечаване на здравословна среда. „ По този метод ще подсигуряваме просперитета и одобряването на европейската вероятност в нашия район. Затова аз удостоверявам готовността на България да споделим опит в транспонирането и използването на европейското законодателство в областта на околната среда. Готови сме да предоставим експертизата си в предприсъединителния развой на Република Северна Македония към Европейски Съюз и по-специално по Глава „ Околна среда “, съобщи министър Борислав Сандов.

Вицепремиерът на РСМ Боян Маричик на собствен ред благодари за положителното съдействие и съобщи: „ Днешната среща е доказателство, че във времена на рецесия ние можем да работим дружно. Темите на работната среща са доста значими за нас и аз съм оптимист за триумфа на взаимната ни активност “.

Вицепремиерът Калина Константинова и вицепремиерът на РСМ Славица Грковска дискутираха тематики за взаимоотношението сред двете страни в посока на по-доброто ръководство. Министър Божидар Божанов и министър Адмирим Алити разгледаха опциите за съдействие в региона на киберсигурността и цифровата промяна. Със заместник-министъра на правораздаването Борислав Ганчев бяха разисквани методите за синхронизиране на законодателството за възстановяване на капиталовия климат, както и битката с корупцията, и електронното правораздаване.

В рамките на работната среща министър Сандов и министър Нуредини подписаха стратегия за взаимни действия за 2022 – 2023 година Това е двугодишна стратегия за осъществяване на съглашението сред министерствата на България и Северна Македония за съдействие в региона на околната среда и водите (подписано през 2019 г.). Министър Нуредини съобщи, че Северна Македония разчита на помощта на България в преговорния развой в областта на опазването на околната среда.

Беше подписано също и съглашение за съдействие сред „ Български пощи “ и „ Поща на Северна Македония “. Предстои подписването и на меморандум за съдействие сред Министерството на електронното ръководство и Министерството на осведомителното общество и администрацията на Северна Македония.

Планира се основаването на взаимен фонд за поддръжка на гражданските организации по планове, които са от голяма важност и за двете страни в региона на трансграничното съдействие. Ще бъдат избрани критериите, съставът на комисията, която ще прави оценка плановете, и размерът на финансирането, което ще бъде отпуснато от двете страни за структурирането на фонда. Започват и ежеседмични работни срещи на подгрупата за положително ръководство сред двете страни. През април следва среща за промяната в обществената администрация – шерване на положителни практики, търсене на решения.

Третото съвещание на междуведомствената работна група сред България и Северна Македония „ Европейско съдействие – зелен преход и цифрова промяна, господство на закона “ ще бъде при започване на април в Скопие.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР