Вторият протест в Русия срещу Путин бе по-многоброен от миналата

...
Вторият протест в Русия срещу Путин бе по-многоброен от миналата
Коментари Харесай

Полицията блокира протестиращите в Русия и те смениха тактиката

Вторият митинг в Русия против Путин бе по-многоброен от предходната събота и по-динамичен, и по-гъвкав. Властта изкара по улиците голямо количество тежко въоръжени служители на реда, спецчастите ОМОН и армия. 

В Москва арестите на площад " Пушкин "   започнаха още преди обед. Миналата събота на първия митинг бяха арестувани над 4000 души - рекорден брой поради присъединяване в неразрешена акция. Арестуваните през днешния ден са повече - минават 4500. В 31 града са арестувани 82-ма публицисти.

В Москва от сутринта с. Протестиращите смениха тактиката, тъй като огромна част от центъра на съветската столица бе блокиран от ОМОН. " Акцията през днешния ден беше супер сполучлива ", разяснява пред " Дождь " шефът на Фонда за битка с корупцията Иван Жданов: " Идеята ни щабовете на Навални в страната да координират митингите посредством платформата Телеграм, сработи ".

По обяд вместо на площад " Пушкин " московчани тръгнаха да се събират наоколо до постройката на ФСБ на " Лубянка " и до постройката, в която се обитава администрацията на Путин, на Стария площад. Междувременно в обществените мрежи се появиха нови сборни пунктове за митинга в Москва. На публицистите бе мъчно да работят, защото wi fi   в центъра на града бе блокиран и не можеше да се осъществят директните предавания. Протестиращите също бяха затруднени в връзката. По обяд централните улици бяха празни, безусловно необикновена панорама за 8-милионния град. След това започнаха да прииждат стачкуващи, които непрекъснато се натъкваха на полицейски блокади. Към 15 часа Юлия Навалная също причисли към протестиращите и  след половин час бе арестувана. Според Министерство на вътрешните работи в митинга в Москва са взели участие към 2000 души. Според наблюдаващи на опозицията стачкуващите са много повече спрямо предходната седмица. " Трудно е да се пресметна какъв брой, тъй като откакто полицията одобри беларуската тактичност да стопира митингите преди да са почнали, стачкуващите потърсиха всевъзможни благоприятни условия да пробият на някоя улица и митингът се трансформира в безспирно шествие ", разяснява пред " Дождь " Глеб Павловски. Според кремълската медия " Россия сегодня " успеха е за полицията. Иля Яшин, опозиционен политик, сподели, че " властта не изплаши хората, а единствено ги озлоби. Силата на днешното придвижване е в това, че хората се научиха да се самоорганизират, а полицията не знае по какъв начин да реагира. Случващото се в Русия припомня събитията в Белорусия - най-много със садизма на управляващите във връзка с жителите ". След това Яшин беше задържан.

Надвечер няколко стотин стачкуващи се насочиха към пандиза " Матроска тишина ", в чийто арест се намира Алексей Навални. Полицията отдели и там региона и продължи да арестува. Задържаха хора, които добродушно си стояха на тротоара. Делото на Навални за условната му присъда от 2014 година да бъде изменена на ефикасна ще бъде гледано на 2 февруари.

У Матросской тишины задерживают умерено стоящих людей. Видео: Новая газета
— МБХ медиа (@MBKhMedia)
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР