Вторият ден на Великден бележи началото на Светлата седмица за

...
Вторият ден на Великден бележи началото на Светлата седмица за
Коментари Харесай

Започва светлата седмица! Какво гласят народните традиции за предстоящите дни?

Вторият ден на Великден бележи началото на Светлата седмица за православните християни. В нея се популяризират апостолите, както и Св. Богородица. Наричаме я " Светла ", тъй като Възкресението е донесло прояснение за хората.

Виж още: Идея: Останалият великденски козунак в няколко чудни предписания!

Всеки ден от Светлата седмица е " ярък " и е отдаден на светия. Така да вземем за пример Светли понеделник популяризираме светите апостоли, а Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей. Четвъртък славим св. ап. Йоан и Яков, петък - св. ап. Петър, а събота - св. Йоан Кръстител. 

Виж още: Обратно във форма след Великден: Стратегия за битка с каченото по празниците!

Седмицата приключва с Томина неделя, отдадена на деятел Тома. Названието на този ден идва от преданието за деня, в който възкръсналият Христос се явява на учениците си.

Виж още: Добър образец: Тервел стана доброволец, оказва помощ в борбата против COVID-19

Въпреки че цяла седмица ще популяризираме и честваме Христовото възкресение, най-големият празник е на Светлата или Празната сряда, която е отдадена на момите.

А днешният ден е прочут още като Разметнипонеделник - в него младежите търкалят червени яйца отвън селото, като се има вяра, че по този начин се защищава от градушка.

Източник thumbnail: iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР