Втори оглед на разлива на мазут от потъналият кораб Мопанг

...
Втори оглед на разлива на мазут от потъналият кораб Мопанг
Коментари Харесай

Правят втори оглед на разлива на мазут от потъналия кораб край Созопол

Втори оглед на разлива на мазут от потъналият транспортен съд " Мопанг " край Созопол през днешния ден ще създадат министърът на превоза Ивайло Московски и шефът на " Морска администрация " кап. Живко Петров. Нови 500 метра бонови заграждения ще бъдат сложени на мястото на приключването, с цел да се подсигурява, че разливът няма да доближи до брега и плажовете.

Созопол

Влекач с още 500 метра бонови заграждения и четирима водолази от групата на Михаил Заимов ще се гмурнат на към 25 метра дълбочина, с цел да прикрепят плаващите бариери към носа и кърмата на потъналия транспортен съд и по този начин закрепен да остане досега, в който експерти ще източат горивото от 35 метровата дълбочина. Катер на Морска администрация също се включва в интервенцията.
Ивайло Московски - министър на превоза: " Предизвикателство е за нашите институции, разполагаем сме, на терен сме, имаме написана процедура, която в сходен спешен режим се задейства, това ще бъде някакъв спомагателен разход, само че имаме уверението и на министър-председателя, че това няма да съставлява проблем и ще бъдат обезпечени нужните средства. "
Очаква се още през днешния ден следобяд представителите на двете компаниите, които разполагат с нужната технология, с цел да извадят мазута от кораба, да създадат оглед. Подобна интервенция е осъществявана в България, само че при други параметри, сподели шефът на " Морска администрация " кап. Живко Петров.
кап. Живко Петров - шеф на " Морска администрация ": " Вадени са потънали кор аби, вадено е гориво от потънали кораби, само че по-близо в пристанището, на въпреки всичко малко по-малка дълбочина и от кораби в по-добро градивно положение. На мен най-малко не ми е известно в България да е осъществявано интервенция на стогодишен транспортен съд, потопен, порутен, незнаен всъщност за нас т.е. без да имаме цялостни проекти на кораба и структура, без да знаем какво количество гориво има, в кои танкове, да се прави. "
Не са доста и хората, които могат да свършат сходна работа, сподели още кап. Петров. Капитанът също беше безапелационен, че с слагането на спомагателните бонови заграждения разливът ще бъде изцяло овладян.
 Локализираха мазутния разлив край Созопол, няма заплаха за туристите Локализираха мазутния разлив край Созопол, няма заплаха за туристите
Няма заплаха за залива и за туристите от мазутния разлив край Созопол, стана ясно след съвещанието на спешния щаб в Бургас. Министърът на превоз...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР