Втори и трети том сборник с доклади Съдбата на българите

...
Втори и трети том сборник с доклади Съдбата на българите
Коментари Харесай

„Съдбата на българите в Западните покрайнини” - сборник с доклади в три тома



Втори и трети том алманах с отчети „ Съдбата на българите в Западните околности ” бяха показани на 6 септември в Националната спортна академия на ул. Гургулят №: 2. Организатори на представянето са Граждански комитет „ Западни околности ” и Културно-информационния център „ Босилеград ".
" Смея да настоявам, че тези три тома съставляват един самобитен принос в нашата историография и журналистика , защото се занимава с една част от нашата история, която по разнообразни аргументи е била потулвана, подценявана деформирана, дори бих споделил фалшифицирана. История на внушенията сред България и Сърбия. Впоследствие сред България и Кралство на сърби, хървати и словенци. Впоследствие България и Югославия без значение от абревиатурите, които е носела нашата съседка ", сподели за БНР доктор Валентин Янев от Граждански комитет " Западните околности "

В трети том са оповестени материали на Иван Николов, ръководител на Културно-информационния център „ Босилеград ”  и двама някогашни генерални консули в Сърбия - Едвин Сугарев  и Христо Христов, експерт по богословските тематики - доцент доктор Иво Янев, учител в Богословския факултет на Софийския университет " Свети Климент Охридски ", професор Лозан Митев, който е в управителния екип на Националната спортна академия. Д-р Валентин Янев също има обява в сборника. 

" Присъства сериозна тематика на професор Лозан Митев, който преглежда систематизирано отношението на Сърбия по отношение на България от Освобождението от турско иго дори предоосвобожденските битки до Ньой . Също по този начин доцент Иво Янев преглежда по какъв начин стоят в религиозно отношение правата на българите в Западните околности, до каква степен те имат право на обгрижване и обслужване, а не просто от сръбската православна църква, какви са връзките им с Българската православна черква, съблюдават ли се техните религиозни права и свободи ", сподели в предаването " Преди всички " доктор Валентин Янев. 
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР