Втори форум на побратимените български и руски градове се проведе

...
Втори форум на побратимените български и руски градове се проведе
Коментари Харесай

Втори форум на побратимените градове се проведе край Варна

Втори конгрес на побратимените български и съветски градове се организира през днешния ден край Варна, във връзка със 110-та годишнина от основаването на най-стария български черноморски курорт „ Св. Св. Константин и Елена ”, оповестяват за Moreto.net. В срещата, проведена от Община Варна, Националното съдружие на общините в Република България, Руския културно-информационен център в България и Генералното консулство на Руската федерация във Варна, се включиха представители на 20 съветски и 8 български града. Миналата година първото издание на форума бе отдадено на 60-годишнината на курорта „ Златни пясъци ”.

„ Вярвам, че сходни двустранни срещи дават опция за шерване на разнообразни хрумвания и партньорства във всички сфери на публичния живот – в туризма, в образованието, културата, спорта ”, съобщи при откриването на форума кметът на Варна Иван Портних. Той регистрира, че по данни на летището през този сезон съветските туристите в града и района означават растеж от 5 на 100. „ Надявам се тази наклонност да продължи, още повече, че работим по концепцията за преобразяване на Варна в дестинация за четири сезона – посредством още по-активно развиване на балнеотуризма, на културния календар, с цел да привличаме повече посетители в нашия град ”, добави кметът.

„ Този конгрес съгласно нас се трансформира в перспективна опция за подсилване на директните контакти сред районите в Русия и България ”, съобщи посланикът на Руската федерация у нас Н. Пр. Анатолий Макаров. Той регистрира, че побратимените градове към този момент са 100, като постъпват и нови оферти. По неговите думи, вследствие на развиване на реализирана договореност в интервала от 1 до 5 октомври в България ще бъдат извършени Дни на Москва – в София, Плевен и Варна, по време на които ще има доста спортни и културни събития. От думите на посланика стана ясно, че комерсиалният продан сред България и Русия от януари до юни т.г., в съпоставяне със същия интервал на м.г., се е свил с 10 % до 1,8 милиарда $. „ За да бъде изменена тази отрицателна наклонност, може да се задействат междурегионалните стопански връзки, сред дребните и междинни предприятия на локално равнище, да се продължи с провеждането на разнообразни изложби. Вярвам, че плануваното за месец октомври съвещание на междуправителствената руско-българска комисия по икономическо и научно-техническо съдействие ще окаже положително въздействие върху другите браншове на стопанската система на нашите страни ”, сподели още Н. Пр. Анатолий Макаров. Той добави, че януари до юли т.г. над 336 000 съветски туристи са посетили България. „ Заинтересовани сме да увеличим туристическия поток към Вашата страна ”, добави той. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР