Втората световна война е военен конфликт, който протича през средата

...
Втората световна война е военен конфликт, който протича през средата
Коментари Харесай

10 уникални проекта на супер оръжия от Третия райх

Втората международна война е боен спор, който протича през средата на ХХ век (от 1 септември 1939 до 2 септември 1945 г.). Наречена е по този начин, тъй като бойни дейности се водят на четири от седемте континента и в три от океаните – Атлантическия, Тихия и Северния ледовит, и в тях вземат участие всички развити страни в света по това време. С близо 60 милиона жертви, Втората международна война е една от най-опустошителните в човешката история.

В търсене на нови и по-ефективни способи за взимане на превес във войната, водачите на обособените страни, участващи във войната, залагат на разнообразни тактики – едни на масираните бойни дейности, до момента в който други се насочват към потреблението на нови военни технологии в сраженията.

Това довело до създаването на неповторими и до през днешния ден супер оръжия. Някои от тях са осъществени и употребявани в действителни бойни дейности, други остават просто на хартия, само че това не ги прави по-малко амбициозни и смели. Днес ви представяме 10-те плана на супероръжия от Третия райх, както е по-известна Германската империя в този интервал.

1. „ Дора “ и „ Густав “

 10 неповторими плана на супер оръжия от Третия райх

Тези два супер танка са дълги 47 метра и тежат 1,350 тона! Обслужват се от 250 души екипаж. Оръдието им е способно да изстрелва амуниции с тежест от няколко тона на разстояние от 47 километра. Кратерите, които се образуват след детонацията са с внушителните размери 10 метра ширина и също толкоз дълбочина. Разработването на плана за супер танковете почнало още през 1930 година, по искане на Адолф Хитлер.

През 1941 година бил подготвен първият танк, наименуван „ Густав ” на името на основния дизайнер на супер танка, а по-късно бил създаден и „ Дора ”, както се казвала брачната половинка на Густав. Двата танка държат няколко върха – за най-голямо оръжие употребявано в борба, най-голямо мобилно оръжие и за най-тежка изстрелвана екипировка. „ Густав “ е употребен при нападението над Севастопол през 1942 година и потушаването на Варшавското въстание в интервала септември-октомври 1944 година. Двата танка са унищожени през 1945 година.

2. V-2 (Фау-2)

 10 неповторими плана на супер оръжия от Третия райх

Първата в света балистична ракета, създадена от немския конструктор Вернер декор Браун. Приета на въоръжение в края на Втората международна война. Първият тестови пуск на ракетата бил през март 1942 година. В бойни дейности ракетата е включена през септември 1944-та. От балистичната ракета са създадени към 4 хиляди бройки. 3225 били употребявани за набези по цели главно във Франция, Англия и Англия.

Позната още като V-2, ракетата е първият обект, изработен от човек, който доближава космоса (височина от 189 км) по време на тестванията. Тя е предвестител на международната галактическата конкуренция, изпращането на човек на Луната и на актуалните галактически апарати. Ракетата е с дължина 14.30 м, развива скорост от 6 000 км/ч, а дължината на полета ѝ доближава 320 км. Първата фотография на Земята от космоса, е направена точно от ракета V-2.

3. Panzerkampfwagen VIII Maus

 10 неповторими плана на супер оръжия от Третия райх

Panzerkampfwagen VIII Maus е немски план за свръх тежък танк. Основният дизайн за танка е препоръчан на Адолф Хитлер от Фердинанд Порше през 1942 година Хитлер утвърждава плана и първият първообраз е подготвен през 1943 година Първоначално е кръстен „ Мамут “. Името е променено на „ Мишле ”, а в следствие на „ Мишка “. „ Мишката ” е най-тежкият танк строен в миналото – 188.9 тона. Корпусът на танка е дълъг 10,09 метра и необятен 3,67 метра. Основен проблем на свръх тежкия танк, е че заради неговата маса няма мотор, който да го задвижи с плануваните 20 км/ч.

От него трябвало да бъдат създадени сред 150 и 200 броя, само че в последна сметка единствено два са приключени до края на войната. Те по този начин и не взимат присъединяване в действителни бойни дейности. Двата опитни екземпляра са взривени от германците при настъплението на руските войски. През 1946 година останките от машините са пренесени в Съюз на съветските социалистически републики, където от двата екземпляра е съединен един. Понастоящем танка е експонат в музея за бронетанкова техника в Кубинка край Москва.

4. FX-1400

 10 неповторими плана на супер оръжия от Третия райх

Немската радиоуправляема летателна бомба е първото в света високоточно оръжие. Бомбата е била създадена през 1938 година и е употребена за заличаване на тежки бронирани цели, като крайцери и бойни кораби. FX-1400 или Fritz-Х била спускана от бомбардировач от височина 4-6 километра, на разстояние от към 5 км от задачата. Това разрешавало на бомбардировача да остане отвън обсега на зенитния огън на съперника.

Общо били създадени 1400 такива бомби, в това число пробните модели. Дължината на бомбата е 3,26 м, а тежестта 4570 кг. Първоначално потреблението на авиационни бомби с точно ориентиране били извънредно сполучливи, само че с увеличаващото се предимство във въздуха на съдружниците и ефикасното използване на високочестотни разстройства за битка с управляеми оръжия, бойното значение на бомбите мощно понижава и до 1944 година те са снети от въоръжение.

5. V-3 (Фау-3)

 10 неповторими плана на супер оръжия от Третия райх

V-3 или по този начин наречената „ стоножка ” на войнишки диалект, е многокамерно артилерийско оръдие, създадено в края на Втората международна война за да унищожи английската столица Лондон. От V-3 са създадени единствено три броя, като второто влиза в приложимост през 1945 година, когато изстрелва скромните 183 снаряда.

Те са били ориентирани към Люксембург. Оръдието се оказало много неефективно, защото единствено 142 от снарядите попаднали в задачата. Освен това високата му себестойност, големите размери и уязвимостта, мощно ограничавали неговото приложение. До необятно потребление по този начин и не се стигнало, защото през 1944 година английски бомбардировачи унищожават изцяло V-3 комплекса.

6. Landkreuzer P. 1000 „ Ratte ”

 10 неповторими плана на супер оръжия от Третия райх

Landkreuzer P. 1000 или „ Плъх ” е наименованието на супер-тежък танк с тегло 1 000 тона, който е създаден в Германия в интервала 1942-1943 година под управлението на инженер-дизайнера Едуард Гроте. През 1942 година планът е утвърден от Адолф Хитлер, само че заради липса на технологии и съоръжение за производството му, планът е преустановен при започване на 1943 година. От този супер тежък танк няма създаден даже първообраз, чиито размери, съгласно схемите, трябвало да бъдат: 39 метра дължина, 14 метра ширина и 11 метра височина.

7. Horten Ho IX

 10 неповторими плана на супер оръжия от Третия райх

Horten Ho IX е пробен реактивен аероплан, създаден в Германия от братята Валтер и Раймар Хортен в границите на програмата, получила известност като „ 1000-1000-1000 ” т.е. доставката на 1000 кг бомби на разстояние 1000 км със скорост 1000 км/ч. Това са първите реактивни самолети без опашка в света, конструирани по технологията „ летящо крило ”.

Оказало се, че откриваемостта им от радари е в пъти по-ниска от тази на всеки различен аероплан. Така, за първи път в историята на авиацията се употребява концепцията на Стелт технология. Заради прекомерно тежкия си мотор обаче, първите създадени машини можели да се употребяват единствено като парапланери. От самолета били издигнати 6 бройки.

8. Messerschmitt Me 262 „ Schwalbe ”

 10 неповторими плана на супер оръжия от Третия райх

Messerschmitt Me 262 „ Schwalbe ” или „ Лястовица ” e първият серийно създаван реактивен изтребител в света. Проектирането му стартира още през 1938 година, само че поради проблеми с мотора е признат на въоръжение в средата на 1944 година В съпоставяне със своите съвременници „ Лястовицата ” е доста по-бърз и по-добре въоръжен.

Самолетът е употребен за разнообразни цели, в това число и като лек бомбардировач, разследващ аероплан и даже на нощен изтребител. Смята се, че Me 262 е един от самолетите с най-модернистичен дизайн, употребявани по време на Втората международна война. Скъпата му поддръжка и неналичието на гориво обаче понижава успеваемостта на самолета като бойна мощ. Произведените „ Люстовици ” са общо 1433.

9. Подводници вид ХХI

 10 неповторими плана на супер оръжия от Третия райх

Подводниците от серията XXI са най-модерните дизелово-електрически подводници, създавани по време на Втората международна война. Те се потапят на огромна дълбочина, имат необятен набор на деяние, безшумни са. Комбинацията от всички тези качества трансформират нацистките подводници в извънредно рискови съперници.

Но те са конструирани прекомерно късно и не оказват значително въздействие на хода на войната. В средата на 50-те години обаче тези подводници служат като пример за проектирането на следвоенната подводна техника. В интервала 1943-1945 в корабостроителниците на Хамбург, Бремен и Данциг в процеса на строителство са били общо 118 подводници от този вид. Само две обаче са включени в морските бойни дейности.

10. Слънчево оръдие

 10 неповторими плана на супер оръжия от Третия райх

Проектът „ Слънчево оръдие “ съставлява колосално орбитално огледало, което с лъчите си е способно да изгори цели градове, да изпарява реки и да стопява бронирана техника. Според създателя на концепцията – немския физик Херман Оберт, галактическото огледало с широчина съвсем 1,5 километра има за цел да концентрира слънчевите лъчи върху тъкмо избрани точки върху земната повърхнина, като по този метод обезпечи слънчева светлина по избор, до всяка точка на земното кълбо.

Нацистите са се надявали галактическото огледало да се окаже най-мощното създавано от човек оръдие, което да е в положение да унищожи вражеските градове и даже да увеличи температурата на водата до точката на шупване в избрани зони на океана. Проектът по този начин и не бил сбъднат, само че съгласно учените сходен план в действителност може да бъде сбъднат в околните 50-100 години.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР