Втората група от 32-рата Национална антарктическа експедиция заминава утре, 29

...
Втората група от 32-рата Национална антарктическа експедиция заминава утре, 29
Коментари Харесай

Втората група на 32-рата Национална антарктическа експедиция заминава утре за Пунта Аренас

Втората група от 32-рата Национална антарктическа експедиция отпътува на следващия ден, 29 декември, в 16:30 ч. от терминал 2 на Летище София, с полет AZ 621 на ITA Airways, по маршрута София - Рим - Буенос Айрес - Рио Гайегос - Пунта Аренас. Това заяви проф. Христо Пимпирев - началник на експедицията и ръководител на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

Във втората група от експедицията ни са: геологът Калин Найденов, електроинженерът Красимир Кръстев, Марина Великова - музикант, по акустичен план, логистикът Александър Недялков и двамата известни алпинисти, покорители на връх Еверест - Кирил Досков и доцент доктор Дойчин Боянов.

От чилийското пристанище Пунта Аренас, ситуирано на брега на Магелановия пролив, групата ще отплава към българската антарктическа станция " Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън на 1 януари, с кораба на бразилската антарктическа стратегия " Алмиранте Максимиано ".

Алпинистите ще подкрепят, като полеви асистенти, реализирането на упорит теоретичен план за проучване на геоложкия състав и историята на извънредно мъчно наличния, прилежащ на българската станция, остров Смит, който е най-високият в Южно-Шетландския архипелаг.

Както Българска телеграфна агенция писа, първата група на 32-рата Национална антарктическа експедиция отпътува през вчерашния ден за Ушуая, Аржентина. Тя потегли с полет от Летище София по маршрута София - Рим - Буенос Айрес - Ушуая.

Пред Българска телеграфна агенция Камен Недков, който ще бъде пълководец на 32-рата българска антарктическа експедиция през тази година, изясни, през вчерашния ден, че там експедицията би трябвало да бъде посрещната от научноизследователския ни транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий ". За два-три дни при положителни условия в морето би трябвало да стигнем до нашата база, добави той. Ще стартира огромна активност за отваряне въз основата. Имаме и огромната задача да изградим новия лабораторен блок, който сега е на части, претрупан е на самия транспортен съд, означи Недков.

Проф. Христо Пимпирев сподели през вчерашния ден, че ще пътува в края на януари от София. Това е първата група, която отпътува и ще открие полярната ни база " Св. Климент Охридски " за новия полярен сезон, означи той. По думите му за първи път се случва базата да бъде открита толкоз късно. Винаги по време на коледните празници сме били на българската база. " Тази година българските антарктици изпуснаха едно хубаво превозване на Коледа, само че значимото е, че корабът е към този момент съвсем преди Ушуая ", сподели през вчерашния ден проф. Пимпирев.

По време на 32-рата българска експедиция до Антарктида Българската телеграфна организация (БТА) разгласява видеоинтервюта с български антарктици всеки вторник и четвъртък. Българска телеграфна агенция показва и всички научни планове с видео, фотоси и текстови материали, готови взаимно с учените преди заминаването им.

Рубриката " България - Антарктида: Корабният дневник на Българска телеграфна агенция " дава подробна информация за цялото корабоплаване на кораба " Св. св. Кирил и Методий " до Антарктида и назад, за престоя му там, както беше по време на историческото първо корабоплаване до Ледения континент през 31-вата експедиция в края на 2022 година и началото на 2023 година Тогава единствено Българска телеграфна агенция имаше сътрудник на борда - Константин Карагьозов, който предаваше вести за всеки от 127-те дни на експедицията в текст, видеоматериали и фотоси. През юни Българска телеграфна агенция издаде на български и британски език брой на списание ЛИК " До Антарктида и обратно под български байрак ", отдаден напълно на историческата експедиция.

Цялата информация на Българска телеграфна агенция за българските научни проучвания на Антарктида и подпомагането им от българския боен научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий ", както и другите действия на българската антарктическа база, още веднъж е налична и за всички медии на български и на британски език на интернет страницата на организацията в разделите „ България - Антарктида: Корабният дневник на Българска телеграфна агенция " / " Bulgaria - Antarctica: BTA`s log ".

Българска телеграфна агенция има и Национален пресклуб на борда на кораба, както и планува да открие подобен пресклуб в българската антарктическа база на остров Ливингстън.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР