Вторачени в международния видеообмен, за пореден път пропуснахме едно кратко

...
Вторачени в международния видеообмен, за пореден път пропуснахме едно кратко
Коментари Харесай

Пловдивски съветник: Докато гледаме към войната, БНБ взе решение, което може да удари тежко икономиката ни

" Вторачени в интернационалния видеообмен, за следващ път пропуснахме едно малко прессъобщение, което може да засегне българската стопанска система много повече от нахлуващите съветски танкове. Българска национална банка позволи на комерсиалните банки да разпределят дивиденти към своите съществени акционери...”, написа пловдивският общински консултант и предприемач Георги Колев във Facebook.

Той засяга известие от 24 февруари, в което се споделя, че на свое съвещание УС на Българска народна банка одобри решение за прекратяване на ограничаването за разпределение на облагата на банките за 2019 година и 2020 година

„ Ограниченията върху разпределение на облагата отчасти или напълно, под формата на дял, назад изкупуване на акции или друго аналогично заплащане, бяха приложени като макропруденциална мярка с Решение на УС на Българска народна банка през март 2020 г и доказани през януари 2021 година за стабилизиране финансовата позиция на банките и банковата система”, написа в известието.

Според Георги Колев това решение може докара до декапитализиране на българския валутен пазар със сума сред 4 и 7 милиарда лв., които да бъдат преведени в трезорите на банките в главните им клонове в Европа.

Ето и целия пост на Жоро Колев:

Вторачени в интернационалния видеообмен, за следващ път пропуснахме едно малко прессъобщение, което може да засегне българската стопанска система много повече от нахлуващите съветски танкове. Българска национална банка позволи на комерсиалните банки да разпределят дивиденти към своите съществени акционери...

Забраната бе наложена април 2020 година и обхващаше интервала 2019, 2020, 2021 година. Основната мотивация за тази възбрана е основаване на коронавирус спешна непоклатимост и сигурност на кредитния пазар. Това е една възбрана, която задължи комерсиалните банки да основат финансов буфер, който другояче от дълго време би бил в трезорите на банките в Италия, Австрия, Германия, и Швейцария. Видимо натиска върху отиващия си шеф на Българска национална банка от страна на тежко засегнатите от съветската рецесия и притежатели на огромен дълг в съветската стопанска система банки като ДСК, Уникредит, Райфайзен и други да освободят запас, който да бъде изтеглен към Европа от българската стопанска система е дал резултат. Докато депутатите се пазарят кой да поеме кормилото на Българска народна банка, а министерство на финансите прави инспекции за касови наличия в супермаркети и магазини за продажба на чорапи, тихомълком българската национална банка дава опция за декапитализиране на българския валутен пазар със сума сред 4 и 7 милиарда лв., които в този момент биха били по-важни от всичко.

Говорим за държавен бюджет, в който ще търсим буфери, които да ни оказват помощ в изискванията на война пред портите и в същото време даваме опция на банките да изпразнят касите си напълнени с нашите такси, с нашите лихви, с нашите пари, само че да ги изпразнят не у нас, а в чужбина.

Задаващата се дълга руско-украинска рецесия, обстоятелството че Русия отчасти излиза от Суифт и събитието, че енергийния пазар очевидно ще бъде волатилен и мощно обиден от това деяние на Европа вършат решението на Българска народна банка в тази му част извънредно рисково за българската стопанска система.

Съвсем скоро израза, работете умерено банките са цялостни с пари ще остане в историята.

А по-късно...

Знаете ли по какъв начин се вършат фокуси...

Докато едната ръка отвлича вниманието, другата бърка в джоба и в тази ситуация вади едно нищо...

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР