Всяко училище, което пожелае, да може да въвежда дистанционно обучение

...
Всяко училище, което пожелае, да може да въвежда дистанционно обучение
Коментари Харесай

МОН обмисля 20% от часовете в училище да са дистанционни

Всяко учебно заведение, което пожелае, да може да вкарва отдалечено образование в до 20% от образователните си часове. Това е една от концепциите за промени в учебния закон, разисквани през вчерашния ден на Отраслов съвет в просветното министерство от синдикати, работодатели и управлението на МОН, заяви за " Сега " Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура и шеф на 119-то учебно заведение в столицата.

По думите му концепцията е към момента на стадий план и сигурно ще се обмисли доста деликатно и детайлно, преди да влезе в действие. Целта е да се даде опция на всяко учебно заведение, освен на новаторските, да вкара до 20% в образователните проекти и дни за отдалечено образование, в случай че желае. " Така при една седмица от 5 дни, един от дните може да бъде отдаден на отдалечено образование ", споделя Стаматов, който дава образец с Австрия. Там понеделник и вторник учениците учат в учебно заведение, а сряда имат отдалечени часове у дома, в които нормално работят по подложен от учителите план. " У нас този ден най-вероятно ще се сметне за разтоварващ, само че в действителност той е от най-пълноценните за децата, тъй като през това време те хем научават доста нови неща, хем им е забавно ", счита Стаматов. Според него 20%-те от часовете в електронна среда могат да се приложат единствено за един образователен предмет, или за всички предмети, според от желанието и спецификата на учебното заведение. Става въпрос единствено за опция, която няма да има наложителен темперамент, разяснява той.

Една от измененията в закона за предучилищното и учебното обучение ще е обвързвана с ясно дефиниране на това що е то отдалечено образование, както и с използването на тази форма при грипни ваканции - нещо, което към този момент бе обявено от просветния министър Красимир Вълчев. Идеята е по този начин да не се изпуска образователен материал. С друга смяна ще се регламентира и въвеждането на наложително предучилищно обучение за 4-годишните - също оповестено към този момент желание.

Сред другите разисквани през вчерашния ден промени в закона е и усилване на контрола над учебните настоятелства от страна на МОН, който сега не е написан задоволително в закона. " Някои дребни учебни заведения разполагат с огромни парцели, като в страната има отрицателни практики за събиране на пари и отдаване чартърен на тези парцели, като в това време образователните заведения настояват, че нямат задоволително пари ", разяснява Стаматов. По думите му една от измененията в това отношение ще е шефовете и заместник-директорите да не могат да бъдат членове на въпросните учебни настоятелства.

 

КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР

Вчера на Отраслов съвет е бил подписан и нов Колективен трудов контракт в системата. Една от измененията в него е във връзка с регламентиране на 80-те лева, които ще получат квесторите на матурите и изпитите от националното външно оценяване, както и членовете не изпитните комисии и шефовете, в които се организират изпити. Другата оригиналност е даването на 20 спомагателни дни заплатен годишен отпуск за непедагогическия личен състав в детските градини и учебните заведения, които останаха без отпуск поради изключителното състояние и затварянето на просветителните институции за над 2 месеца. След привършване на образователното време в учебните заведения през образователната 2019/20 година работният ден на педагогическите експерти ще се регистрира, като в границите на работното време те ще реализират най-малко 2 астрономическа часа работа, свързани с обща поддръжка, планува още новият КТД.

Той обаче ще е годен до 25-и ноември 2020 година, когато ще би трябвало да се подпише нов контракт. Преговорите за финансовите параметри по него ще стартират на 30-и юни т.г. Вероятно минималните заплати за другите училищен заплати ще бъдат увеличени, само че към момента е рано да се каже с какъв брой. " Сега не е най-уместното време да се приказва за нарастване на заплати, когато доста хората останаха без работа ", споделя Стаматов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР