Всяко решение в посока да създадеш запас, за да гарантираш

...
Всяко решение в посока да създадеш запас, за да гарантираш
Коментари Харесай

Десислава Танева: Има шок и хаос на зърнения пазар

„ Всяко решение в посока да създадеш ресурс, с цел да гарантираш продоволствието, има логичност, то е задоволително. Но методът, по който се осъществя, е извънредно недопустим, той не кореспондира с каквито и да е правила на предпазване на ползите, на националните, на общи правила на търговията. В тези 7 дни се получи един, един безпорядък и всеки чака какво ще е крайното решение на държавата и какво ще направи. “ Това мнение изрази пред БНР Десислава Танева, заместник-председател на Комисията по земеделие в Народното събрание и някогашен аграрни министър по отношение на поръчката на ръководещите за изкупят 1,5 тона зърно за Държавния запас.

„ 7 дни едни разгласи по медиите, вести – неща, които въздействат зле върху пазара. В тези 7 дни, до момента в който страната приказва всеки ден друго по какъв начин ще влиза на пазара и никой не знае какъв закон ще се съблюдава, тъй като няма нито един написан административен акт за дейностите, които се започнаха до момента, никой не се сети – а какво прави отглеждането на животни. Малките животновъдни стопанства са в развой на разпродажба от 2 месеца поне, заради неспособност цените на крайната продукция да устоят на цените на фуража. Никой не мисли за това. Малките излизат от бранша. Няма нито един лев компенсиране на извънредно високото повишаване на фуража за изхранване на животните “, съобщи Танева.

Не можеш да спреш по този начин търговията, без нито един административен акт, а през няколко служби, наужким реализирайки административен надзор на всеки товар, който съдържа зърнени първични материали. Това е извънредно несериозно и на процедура поврежда имиджа ни като един от най-големите оператори на търговията на зърно “, разяснява Десислава Танева във връзка на подхванатите дейности от страна на държавното управление.

 „ Най-големият проблем е по какъв начин да бъде осъществена тази интервенция на страната, тъй че да запази естественото действие на пазара. Защото България е прекомерно огромен чист експортьор на зърна, в това число реализирайки страната управническото си решение да направи година и половина ресурс с оглед гарантиране на продоволствената сигурност, добави Танева. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР