Всяко пътуване из Родопа планина е незабравимо – ще ви

...
Всяко пътуване из Родопа планина е незабравимо – ще ви
Коментари Харесай

Бойка Присадова – "Соньо, ти мой соньо"

Всяко пътешестване из Родопа планина е незабравимо – ще ви кажат вкусилите един път аромата на борови гори и тучни поляни. Но величието си тази българска планина дължи и на хората и песните им. Не е допустимо да си в Родопите, да чуеш и да не се възхитиш от звука на гайдата и от гласовете на артистите.

" Соньо, ти мой соньо " е една от най-силните песни от този завършек на България. Текстът й пресъздава вълнуваща любовна изповед, каквито са и множеството песни в Родопите.

Песента извършва една от емблемите на този край – Бойка Присадова, чиято кариера потегля от първия събор надпяване " Рожен " през 1961 година. Там тя печели златен орден. След като приключва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, певицата става част от именития ни отбор " Филип Кутев ". По-късно Присадова сама стартира да управлява певчески сформира, с които също добива самопризнание и известност.

Бойка Присадова си отиде от нас на 27 януари 2017 година.  

В богатата си музикална кариера тя има доста награди, само че една е изключително скъпа и значима – през 1991 година, на 16-ия интернационален радиоконкурс в Братислава, Словакия, в конкуренция с реализатори от 28 европейски радиостанции, Бойка Присадова печели Златния приз, одобряван от експертите като фолклорния „ Оскар ” в Европа. През 1991 година всички медии осведомят за този триумф на българския фолклор, а фотографията на Бойка Присадова не слиза от първите страници на европейските вестници и списания.

Нека и ние в този момент си напомним песента, развълнувала публиката по целия свят преди 32 години – " Соньо, ти мой соньо ". Обработката за солист, хор и гайда е на Стефан Драгостинов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР