Всяко младо семейство още с раждането на бебето си мечтае

...
Всяко младо семейство още с раждането на бебето си мечтае
Коментари Харесай

9 правила за развитие на речта, които много хора не знаят или игнорират

Всяко младо семейство още с раждането на бебето си мечтае по какъв начин то ще проговори и му се желае това да стане по-рано. Този развой може да се форсира и детето да овладее вярно речта. Как? Разказва логопедът и експерт по проблеми на образованието Алина Малошик.

Никога не е рано да започнете

За развиване на речта може и би трябвало да се приказва от най-ранното детство. Системата на речта се образува дълго, до момента в който детето стартира да произнася първите осмислени думи.

В развиването на говора са значими интонацията, жестовете, контактът с очи, докосванията, усмивките. Всичко това образува невербалното другарство, невербалната тирада, които след това дават подтик на развиването на вербалната тирада. Затова е нужно да се занимавате с развиването на речта още от пелените. Говорът на всяко дете минава през такива разнообразни стадии – „ гукане “ на 2 месеца, изрази като „ ба/бе/би/бу “ на 6 месеца и е по този начин наречената експресивна тирада на бебето.

Вялостта или отсъствието на тези стадии са мотив да се обърнете към педиатър. Ако изброените стадии са своевременни, образуването на речта последователно минава към срички, думи и фрази.

Когато дребното към този момент е овладяло сричките, започнете образование на елементарни, едносрични думи, свързани със обстановки и използвайте съответната интонация: „ Ах “, когато се удивлявате, „ Ето “, когато посочвате и така нататък

Заедно с това може да преминете към звукоподражания, когато озвучавате животните. Около годинка детето може да усвои, че котето споделя „ мяу “, кравата – „ му-у “, влакът – „ ту-ту “, а автомобилът – „ би-бип “.

Умерено с красноречието

Когато детето стартира да усвоява речта, родителят, който прекарва с него повече време, би трябвало да употребява следното предписание: да се обръща към дребното, като споделя една дума допълнително от него, с цел да не го претрупа с прекомерно празнословие и бърборене.

Ако детето споделя една дума (например „ пия “, „ дай “, „ мама “), то родителят може да употребява фразеология от две думи, да вземем за пример „ мама спи “, „ отиваме на разходка “, „ вечерята е подготвена “. Съответно, в случай че детето към този момент се е научило да запомня думи и словосъчетания, родителят, общувайки с него, към този момент може да му предложи комбинации от три думи. Така оказва помощ по-бързо детето да усвои речта и да стартира да приказва.

Майката, когато е по през целия ден сама с бебето, има потребност да поддържа връзка и постоянно излива своя поток от сладкодумство точно пред него, описвайки му околния свят. Това не е неприятно, само че въпреки всичко би трябвало да се внимава с дългите и сложти описания, изрази и думи в този интервал.

Претрупаната, пренаситена майчина тирада в общуването с дребното може да затормози развиването на неговия диалект, тъй като детската душeвност не се оправя с подобен размер от информация. Опростяването на речта е нужно, с цел да разбере и повтори детето. Възрастните в негово наличие могат да приказват както си желаят, само че когато се обръщат към него е по-хубаво да употребяват налични за него изрази.

Покажете му силата на думите

Дайте му да разбере на практика речта, да вземем за пример, по какъв начин благодарение на думите можем да влияем на хората. За това е нужното да преминете от слова към дейности, да вземем за пример, в случай че детето отива към майката, която седи, е задоволително единствено да протегне ръка към нея, с цел да стане тя и чинно да тръгне след него. Хубаво е в такава обстановка да побудите детето да огласи своето предпочитание, да каже „ Ела “ или „ Да тръгваме “, и единствено по-късно да станете и да тръгнете с него. Такава мигновена реакция на майката ще му покаже магията на думите и връзката им с дейностите.

Развивайте не само фината моторика

Всеки знае колко са значими заниманията с фината моторика за развиването на речта и навсякъде могат да се открият на практика предмети за лепене, извайване, сензорни кутии и мозайки - тези занимания и игри за развиване, които подтикват речевите зони на мозъка, са в обилие.

Но в допълнение към тях тласък за речта са спортът, ходенето, музиката и танците. Последното, апропо, въздейства върху развиването на двигателното обмисляне - разбирането на индивида какво да каже по-нататък, способността да свързва елементи от речта и изреченията. Заниманията с танци са нужни за развиването на логиката на речта.

И като цяло за психическото и когнитивно развиване на детето са потребни спортът, балетът и танците. Всеки нов табиет образува нови невронни връзки в мозъка, а в следствие и неговото позитивно въздействие на изразяването.

Да не забравяме и заниманията по сензорна интеграция, за развиване на умствените функционалности (памет, внимание, въображение, мислене, възприятие) и гимнастиката на пръстите, когато радостната ритмична рима се наслагва върху придвижванията на пръстите.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР