Всяко чудо за три дни. В случая с бизнесмена Васил

...
Всяко чудо за три дни. В случая с бизнесмена Васил
Коментари Харесай

Най-опасният българин вече не е толкова опасен за държавата

Всяко знамение за три дни. В случая с предприемача Васил Божков, чиято хазартна империя беше безусловно срината за негативно време, всяко знамение е за три години,  Днес, въпреки и доста обеднял, той е съвсем на независимост в дома си и крои проекти за политиката. Далеч е от това, което прокуратурата възнамеряваше да стори с него, в случай че се бе върнал по-рано в България. Щеше да е зад решетките дружно с най-приближените си хора и да отговоря пред съда за стотици милиони левове и даже за убийства. Дори американското държавно управление, което го сложи под санцкии по световния закон " Магнитски ", спря да демонстрира интерес.  " Какво ще се случи с него, зависи напълно от българската система. Беше огромна изненада за нас, когато Божков се прибра в България. Свързахме се с сътрудниците от страната, от която идва, и те ни увериха, че нямат никаква роля ", сподели неотдавна посланикът на Съединени американски щати у нас Кенет Мертен.
 
Най-опасният българин
Няма и диря от прокурорската бомбастика против бизнеса на Божков, с която стартира всичко. Тогавашният основен прокурор Иван Гешев назова хазартния необут " най-богатия и най-опасния български жител ". " Правим всичко допустимо да бъде върнат у нас. Прокуратурата знае добре против кого се изправя ", говореше Гешев. Желанието на някогашния началник на държавното обвиняване се сбъдна, въпреки развоят на събитията да сподели, че следствието против Божков е повече пушек, в сравнение с огън. Ако имаме вяра на обвиняванията, нещата в действителност звучат страховито - изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни закононарушения, обезпечение на 4 убийства плюс обвинения от Глава първа от Наказателния кодекс - държавен прелом и престъпления срещу Републиката. Списъкът с закононарушения, за които предприемачът е притеглен към наказателна отговорност, наподобява безконечен.
Прокурорският труд обаче стартира да издиша след завръщането на Божков от Обединените арабски емирства. Важно е да се означи, че в началото делото беше под надзора на профилираната прокуратура, където Гешев имаше най-силно въздействие. Ако Божков се беше прибрал преди закриването ѝ, мярката му за неотклонение щеше да се гледа от Специализирания углавен съд, който през съществуването си потвърди, че може да държи хора в ареста и без основателни претекстове, когато делата са значими за реномето на основния прокурор. Към днешна дата досъдебното произвеждане против Божков е в ръцете на Софийската градска прокуратура и Софийски градски съд. 
В последна сметка хазартният предприемач изкара зад решетките към седмица. По делото за укритите такси от
хазарт съдът му дефинира домакински арест. По обвиняването за антиките, които му бяха конфискувани, съдът дефинира 1,5 млн. лева гаранция, която Божков даже съумя да понижи до 500 000 лева. По третото му, така наречен престъпно дело - по което има и обвиняване за обезпечение на убийства, Божков на процедура няма наложена мярка за неотклонение, тъй като прокуратурата отдръпна настояването си за непрекъснато задържане, което беше внесла в съда. Всичко това буди неразбиране. Как е допустимо " най-опасният българин ", против който са повдигнати 19 обвинявания по цялата палитра на Наказателния кодекс да е на независимост в дома си. Още повече, че Божков близо 4 години на процедура се укриваше от правораздаването, отказвайки да се върне, което също е причина да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. 
Причините ориста да е благосклонна към Божков може да са няколко. Или доказателствата за обвиняванията против него не са солидни, колкото на прокуратурата ѝ се желае, или фактически има сделка за отхлабване на примката към предприемача. Така и не стана изцяло ясно дали той се е прибрал по лично предпочитание, или най-сетне е бил екстрадиран от управляващите в ОАЕ. Самият той твърди, че от няколко години иска да се върне в България и в този момент го е сторил непринудено. БНТ обаче заяви, че на 23 август ОАЕ и генералната прокуратура в Дубай са дали 72-часов период на Васил Божков да напусне страната.
 
Поздрави от Национална агенция за приходите

Не единствено правосъдната система, само че изпълнителната власт се усмихна на Божков. Още на първото съвещание на кабинета на премиера Николай Денков през юни на поста изпълнителен шеф на Националната организация за приходите беше върнат Румен Спецов. Два месеца по-късно организацията излезе с акт за привършване на ревизионно произвеждане на предприемача, което открило, че той няма отговорности към хазната. В резултат на това бяха вдигнати запорите на капитала на общо 30 сдружения на Божков за общо 49 634 300 лева
Най-сериозното поръчителство е било върху компанията " Агро Капитал 2009 " ООД, която е с капитал 56 000 000 лева, като от 44 800 400 лева от тях са били запорирани. До 2009 година компанията е била 80% благосъстоятелност директно на Васил Божков, като по-късно той резервира контрола си посредством акционерното сдружение " Инфра Холдинг ". Другият по-значителен запор е върху " Вабо 2017 " ООД, при която са били обезпечени 2 680 000 лева. Въпреки това капиталът на огромна част от въпросните сдружения на хазартния предприемач остават запорирани от антикорупционната комисия КПКОНПИ поради наказателните каузи против него.
Няма да е изненадващо обаче, в случай че и КПКОНПИ се откаже от запорите. От нейна страна към този момент бяха вдигнати възбраните върху 14 многофамилни здания в комплекса на обвинения " Нове хоумс ". И това бе направено от антикорупционната комисия. Същата, по чието искане бяха наложени въпросните възбрани.   " Решението е стимулирано с достатъчната обезпеченост на претенциите във връзка с Васил Божков и обвързваните с него търговски сдружения, както и с това, че с наложените възбрани върху здания и права на градеж, благосъстоятелност и понастоящем на " Нове хоумс "  АД, на процедура се засягат ползите на близо 250 лица, които са сключили предварителни контракти за придобиване на жилища и са заплатили обилни суми на акционерното сдружение ", обясниха от комисията. Оттам обаче не обясниха за какво тогава въобще са поискали преди този момент насилствената мярка. 
 
Обратно в политиката
По всичко проличава, че Божков няма желание да се пенсионира, до момента в който е заключен в дома си. Вместо това даде поръчка, че има намерение да взе участие в политиката. " Разчитам на безмълвното болшинство. На тези, които гласоподаваха с " не поддържам никого ", изясни той. Божков уточни, че към този момент няма потребност от бизнес, тъй като неговата идея сега " да направи нещо за България и за българския народ ". „ Знаете какво направиха с сбирката, унищожиха я тотално, в този момент не знаем къде е, къде се съхранява, по какъв метод се съхранява. Моята идея сега е България да се оправи “, сподели още предприемачът във видеоразговор с публицисти. Той акцентира, че България няма да се оправи, до момента в който Бойко Борисов е в политиката, а " Продължаваме промяната " назова комсомолът на ГЕРБ. 
Божков няма да е първият политик, глобен от Съединени американски щати по световния закон " Магнитски " за корупция. Все отново Делян Пеевски е народен представител от Движение за права и свободи, стои на първия ред в Народното събрание и неотдавна се изживява като представител на държавното управление. Досега обаче не сме имали водач на партия с повдигнати обвинявания и под домакински арест. На идните локални избори публично няма претенденти, които да съставляват партията на Божков " Българско лято ". Формацията участваше последно на парламентарните избори през юли 2021 година, когато събра 49 833 гласа, или 1,82%. Тогава обаче Божков към момента беше в Дубай, откъдето ръководеше партията и акцията. Напълно допустимо е " Българско лято " да покаже по-добър резултат при едни последващи предварителни избори, откакто водачът ѝ е в България. 
Така или другояче вече нито един от така наречен група на Васил Божков не е в ареста. Един от главните му съдружници, бизнесменът Георги Попов, който първи се върна от Дубай още през 2021 година, е на независимост срещу само 40 000 лева. И това на фона на паричните гаранции от по над 1 млн. лева за други участници в групата - на сина Антон, на брачната половинка Елена Динева, на предприемача Александър Тумпаров. На независимост с изключение на околните на Божков, неговите съдружници, членовете от Комисията по хазарта е и считаният за негов най-доверен юрист Славчо Марков, който беше арестуван през юли 2020 г.   Петър Карамфилов, " Сега "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР