Всяко четвърто заведение или 25 на сто от ресторанти, кръчми,

...
Всяко четвърто заведение или 25 на сто от ресторанти, кръчми,
Коментари Харесай

Алибегов: Всяко четвърто заведение ще остане затворено след рестарта

Всяко четвърто заведение или 25 на 100 от заведения за хранене, кръчми, питейни заведения и нощни заведения ще останат затворени след повдигане на ограничаващите ограничения, което се чака да стане на 1 март.

Това съобщи Ричард Алибегов, ръководител на Българска асоциация на заведенията.

Той уточни, че това е информация, която има от сътрудниците си. Най-вероятно въобще няма да отворят огромна част от заведенията в зимните курорти, защото действително работа ще имат за по-малко от месец, преди привършване на сезона.

Все още от сектора не са подхванали съществени дейности по подготовка за отваряне на заведенията. Причината е, че действително към момента няма и заповед от Министерството на здравеопазването, в която да бъде регламентирано това.

Докато няма заповед, нито един притежател или шеф не подхваща ограничения за наемане на личен състав и зареждане на обекта, изясни Алибегов.

Ресторантите, които са в подготвеност да отворят за клиенти от 1 март, чакат заповедта на министъра, с цел да се погрижат за наемане на личен състав, в случай че са освободили старите си чиновници, както и за зареждане. Очаква се действителната подготовка да започва 5-6 дни преди началото на март.

Няма да могат да отворят заведения, които имат финансови усложнения да погасят задълженията си, да наемат личен състав и така нататък В момента положението на сектора е извънредно тежко, защото доста време не се работи, а разноските не престават да се натрупат. Това са наеми, налозите, сметките и други, разяснява Алибегов.

Сред другите ограничения, които планува браншът, е да праща чиновниците регулярно на антигенен или PCR тест. В тази връзка Алибегов разяснява, че тази процедура е прилагана и при първото отваряне на заведенията напролет на предходната година. Тогава се открило, че доста малко от чиновниците, които работят в този бизнес, имат позитивни резултати от теста.

Алибегов съобщи още, че счита за добра концепция заетите в туризма да бъдат имунизирани предпочитано, както предложи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, с цел да обезпечат своето и това на клиентите успокоение.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР