Всяка важна политика е обречена, ако изоставим демографските проблеми и

...
Всяка важна политика е обречена, ако изоставим демографските проблеми и
Коментари Харесай

Манол Генов: Да сложим край на партийния натиск върху образование и етническото напрежение в училищата


Всяка значима политика е обречена, в случай че изоставим демографските проблеми и пренебрегнем образованието Държавата на Бойко Борисов дълги години си затваря очите пред проблемите в този бранш. Недопустимо е част от родителите и децата им да се усещат дискриминирани или сегрегирани в българското учебно заведение, а тъкмо това се случва. Това съобщи Манол Генов, лидер на „ Българска социалистическа партия за България “ за Пловдив област на среща с родители на бъдещи първокласници. Потърсиха ме хора, тъй като са останали огорчени по какъв начин детето им има отвод да бъде признато в учебното заведение, където са кандидатствали да бъде признато. Родителите бяха уверени, че това е станало, тъй като са от ромския етнос и детето им не е мечтано в учебно заведение в центъра на града. Проследяваме случая и мощно се надявам да няма учредения в тези терзания. Но тъкмо този образец отваря вратата към премълчаваните проблеми на зависимостите в българското обучение при дългото и нездравословно ръководство на Политическа партия ГЕРБ над десетилетие.

Само преди седмица служебният министър на образованието Николай Денков съобщи, че е време да се постави завършек на натиска на политиката върху учебната система. От дълги години и съзнателно някогашната власт се е възползвала от този нормативно гарантиран напън. ГЕРБда посочат едно предопределение на началник на районните просветителни инспекторати, което, даже и сякаш през конкурс, не е блестящо партийно или на човек от компанията им, наречена съдружни сътрудници. Оттам надолу е натискът върху шефовете, които пък се назначават от същите инспекторати, и на учителите, чиито работодатели са шефовете, всичко е под риск от партийна взаимозависимост.

Ние от „ Българска социалистическа партия за България “ сме безапелационни, че следва да се постави завършек на такава порочна обязаност. Трябва да се прати в предишното и онази покварена система на педагогичен образования, в които постоянно се намира метод да се внуши на учителите по какъв начин би трябвало да са признателни тъкмо и непосредствено на Бойко Борисов, щото той персонално им вдигнал заплатите. Трябва да се завърши с харченето на стотици хиляди левове, в които сякаш се прави етническа интеграция на деца, в действителност се прибират едни пари, а част от децата си остават в гетата, необразовани и самоизключили се от учебната система години наред.

Затова в платформата на Българска социалистическа партия за България ясно отстояваме държавното финансиране в бранша на образованието да е не по-малко от 5% от Брутният вътрешен продукт, както и да се отстрани системата на делегираните бюджети, а на бюджетно финансиране да разчитат само държавни и общински учебни заведения.Адекватно и неуязвимо образователно наличие и образователни стратегии са наше искане, с цел да има по-малко фотоси на Бойко Борисов в учебниците по география, да вземем за пример. Защото сега има такова безумство.Настояваме и за обединен електронен указател за просветителния статус на всяко дете и възпитаник, както и безвъзмезден достъп до ясли и детски градини. Няма да позволим да се подценен младите работещи, като имаме специфични демографски приоритети- второ и трето дете, увеличение на еднократната помощ за майки-студентки, повишение на майчинството за втората година до минималната заплата. Ще настояваме да ценене 500 лв. необлагаем приход за всяко дете в фамилията, тъй че да има данъчни облекчения, през които децата приходите на родителите да стигат непосредствено до тях. Около един милион деца би трябвало да имат достъп до безвъзмездни медикаменти, а политиките за деца и младежи с увреждания би трябвало да са действителни, а не асимилиране на едни пари по едни стратегии с оправдание, че сякаш се работи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР