Всяка трета жена в България е жертва на насилие. 30%

...
Всяка трета жена в България е жертва на насилие. 30%
Коментари Харесай

Кампанията `Не си сама - Заедно срещу насилието` с 5 искания към държавата

Всяка трета жена в България е жертва на принуждение. 30% от дамите и в България, и в Европа, са претърпели физическо или полово принуждение най-малко един път в живота си, след навършване на 15 години. Това стана ясно по време на конференция, на която бе показана кампанията „ Не си сама - Заедно против насилието “ за отбрана на дами, жертви на тормоз.

Тя е инициирана откакто българското държавно управление отдръпна Истанбулската спогодба и остави неуреден въпроса за уговорката на страната с битката против домашното принуждение.

Оказва се, че насилието коства на Европейски Съюз 256 милиарда евро на година – стопански загуби от неравноправието на половете, услуги за поддръжка на жертвите и разноски на потърпевшите за лекуване. Всяка година стопанската система губи 12% - 8 трилиона $ годишно в международен мащаб. 

Геновева Тишева – Председател на Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пола, Катя Кръстанова – Координатор стратегии по Д.Н., Фондация Асоциация Анимус, Екатерина Велева – Председател на Фондация „ П.У.Л.С. ”, Юлия Андонова – Координатор стратегии за Д.Н., Фондация „ П.У.Л.С. ”, създадели на акцията показаха настояванията си за обезпечаване на отбрана на дамите, потърпевши от домашно принуждение.

1. Качествена отбрана на жертвите на домакински тормоз.  Осигуряване на тройна отбрана на дамите, потърпевши от домашно принуждение – подсилено законодателство, модерни интернационалните стандарти и качествена осведоменост по отношение на центровете за помощ и опцията за приемане на помощ.

2. Промяна в законодателството. Всички форми на принуждение – домашно, полово, психическо, прочувствено, да бъдат одобрявани като закононарушение и проявата на какъвто и да е било вид да има по-тежки санкции. Осигуряване на качествена защита на жертвите и сериозни наказания при нарушение на ограничаващи заповеди и решения на съда.

3. Единна база данни.  Полицаи, прокурори, съдии, психолози, медици и обществени служащи да бъдат свързани посредством база данни за бърз достъп до информация за причинителите.

4. Създаване на 28 спешни центъра – във всяка област.

5. Програма за предварителна защита. Първична, вторична и третична предварителна защита, с цел да се предотвратят бъдещи произшествия. 

" Финансирането на тези стъпки не нужно да бъде поето напълно от страната, защото има планове и неправителствени организации, които също вземат участие интензивно в основаването на тези стъпки ", обявиха още уредниците на акцията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР