Всяка събота следобед площад Лилехолмен`` в Стокхолм гъмжи от семейства,

...
Всяка събота следобед площад Лилехолмен`` в Стокхолм гъмжи от семейства,
Коментари Харесай

Сладко само в събота: шведската традиция, която учи децата на нещата от живота

Всяка събота следобяд площад " Лилехолмен`` в Стокхолм гъмжи от фамилии, влизащи в локалния търговски център. Ако се загледате по-внимателно ще забележите че на излизане, стискат в ръце торбичка с разнородни бонбони, написа в собствен материал Би Би Си.

Шведите толкоз доста харесват тази своя съботна традиция, че даже имат специфична дума за мотива: lördagsgodis, която в дословен превод значи " съботни сладки ".

Няколко кулинарни изкушения, които можете да приготвите дружно с децата, вижте.

Децата в Швеция с неспокойствие чакат уикенда за седмичната си дажба бонбони. Но с изключение на приятност, зад " съботните сладки " се крие и друга неподозирана изгода.

Сладка традиция

" Lördagsgodis постоянно е съществувал " споделя пред Би Би Си Робърт Лундин. Той преди малко е купил маршмелоу на 5 годишната си щерка. " Чакаш събота, с цел да си купиш сладки. И е нещо като едно малко, само че значимо събитие, дружно с родителите ти. Мен ме водеха тук като дребен, а в този момент и аз повеждам щерка си. "

 Освен приятност, зад
© Viktor Forgacs, Unsplash

Освен приятност, зад " съботните сладки " в Швеция се крие и неподозирана изгода.

Традицията Lördagsgodis датира още от 50-те години на предишния век. Медицинските управляващи в Швеция стартират да предлагат сладкото единствено по един път седмично, в опита си да лимитират възходящите случаи на кариеси, заради общото замогване на популацията в страната, споделя Софи Тегсведен Дево, публицист и преподавател по шведска просвета и полезности.

Склонността на шведите да се доверяват на страната си ги насърчaва да следват съвета за лимитирано ястие на сладко до събота, като тази наклонност в последна сметка се трансформира в обичано фамилно занятие.
Софи Тегсведен Дево

" Децата доста го харесват ", споделя и Хуей Джианг, която емигрира в Швеция от Китай преди 10 години. Традицията участва и в нейното семейство, в което единствено при споменаването на lördagsgodis, децата стартират да скачат от наслада.

Мисъл за седмичния бюджет

Сладкото е чудесна премия за всеки, който желае да си почине в края на седмицата. Но както културните коментатори, по този начин и икономистите настояват, че има още доста какво да се научи от традицията lördagsgodis. Според тях, събитието предизвиква децата да мислят за седмичния бюджет, което развива тяхната самостоятелност от ранна възраст.

Десет остарели игри, които и актуалните деца обичат вижте.

" Децата ми имат банкови карти откогато са на шест. Всяка седмица импортирам по 20 крони в тях. След това, всяка събота, отиват до магазина и пълнят торбата ", споделя Тегсведен Дево, която има седемгодишни близнаци. " Те би трябвало деликатно да възнамеряват бюджета на своите съботни бонбони, играчки или нещо друго, което не им е нужно ", изяснява тя.


© Alexander Grey, Unsplash

" Съботните сладки " предизвикват децата да мислят за седмичния бюджет, което развива тяхната самостоятелност от ранна възраст.

В магазина за 20 крони могат да се купят до 40 насипни бонбона. Дъщеря ѝ нормално се прибира с издута чанта, до момента в който синът ѝ избира да купува по-малки и по-леки сладкиши, с цел да има повече пари в сметката си.

Насърчаване на финансовата независимост

Докато бутилките с кока-кола или дъвчащите бонбони в началото не наподобяват като знаци на финансовата независимост, Тегсведен Дево споделя, че фамилията ѝ надалеч не е единственото, което употребява традицията lördagsgodis като урок по ръководство на персоналните финансови средства. " Бонбоните нормално са измежду първите неща, за които децата постоянно харчат пари, в случай че им се дават седмични джобни, което е нещо всекидневно в Швеция още от 60-те години на предишния век ", споделя тя.

7 от 10 шведски деца сега получават седмични или месечни джобни, съгласно данни за 2020 година, споделени от Swedbank, една от най-големите банки в страната. 6 от 10 интервюирани родители пък споделят, че те и техните деца са имали някакво съглашение по отношение на това защо би трябвало да се употребяват парите им.

Америко Фернандес, икономист и съветник по персонални финанси за SEB, друга огромна скандинавска банкова верига, е склонен, че традицията lördagsgodis несъмнено е потребен инструмент за разбирането на цената на парите. " Трудно е да приказваш с осемгодишно дете и да се опиташ да му обясниш значимостта на спестяването ", твърди той. " Но когато на децата се дават пари, които да отделят за седмични сладкиши или други дребни неща, те може да се научат на главно финансово обмисляне. По-лесно е да схванеш, че в случай че ти дам 20 крони и ги похарчиш незабавно, няма да имаш пари за останалата част от месеца или седмицата. "
Проучване на Swedbank демонстрира, че междинните седмични джобни пари за седемгодишно дете в Швеция са 20 крони (около 2 евро). Това нараства до 500 крони на месец за 15-годишните, като за децата става табиет да ги отделят за облекла или действия с другари, като хранене на открито или вървене на кино.

Съществуват доказателства, че насърчаването на финансова отговорност от ранна възраст основава здравословни
привички за икономисване: повече от 7 от 10 родители, интервюирани от Swedbank, са декларирали, че децата им от време на време икономисват част от джобните си.

Ролята на страната

Американо Фернандес има вяра, че родителите по света биха могли да научат доста от наклонността на шведите да приказват за бюджетиране и персонални финанси с децата, във времена, в които разноските на семействата порастват внезапно. Но той припомня, че е значимо да преглеждаме навиците на харчене на шведите в подтекста на дългата им история на обществено богатство и просвета, която предизвиква индивидуализма и независимостта във всички възрасти.

Образованието е гратис, а опазването на здравето е субсидирано от страната, което оказва помощ за намаляването на финансовия напън върху фамилиите. Освен това всички родители, без значение от прихода, имат право на месечни детски помощи от 1250 крони (близо 120 евро),. Така всеки има опцията да икономисва за своите деца или да им дава седмични или месечни джобни пари по метод, който е неосъществим в доста други общества.

Когато децата навършат 16 години, страната стопира да заплаща детски помощи на техните родители и стартира да им дава същата сума непосредствено под формата на стипендия за образование, стига да не престават да учат.
" Така, концепцията със седмичните или месечните джобни е, че постепенно се натрупват към сумата за образование ", прибавя Тегсведен Дево. " Това е равномерен преход от приемането на пари от родителите към приемането на пари от страната. "

Бъдещето на " съботни сладки "

Независимо дали децата се учат да сформират бюджет благодарение на монети и банкноти, или банкови преводи и приложения, в Швеция няма необикновен спор за това дали наклонността на lördagsgodis ще продължи - даже във време, когато Швеция се доближава от ден на ден към безкешово общество и цифрови портфейли.

 Родителите по света биха могли да научат доста от наклонността на шведите да приказват за бюджетиране и персонални финанси с децата си.
© Patrick Fore, Unsplash

Родителите по света биха могли да научат доста от наклонността на шведите да приказват за бюджетиране и персонални финанси с децата си.

" Мисля, че традицията децата да харчат първите си джобни за бонбони ще продължи. Не виждам за какво това би трябвало да се трансформира ", твърди Фернандес.

Въпреки това той показва, че към този момент и през делничните вечери някои хора злоупотребяват с лакомствата, като националните данни демонстрират, че потреблението на шоколад и сладкарски произведения нараства непрестанно през последните няколко години.

" Хората може да ядат повече сладкиши през седмицата, само че няма да се откажат от традицията lördagsgodis ", сигурна е Дево. " Тя в действителност е надълбоко вкоренена. "

Още хрумвания за родители
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР