Всяка пролет, късна зима по принцип, за шарките е техния

...
Всяка пролет, късна зима по принцип, за шарките е техния
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев каза има ли епидемия от варицела у нас и може ли тя да ни залее от страните съседки

Всяка пролет, късна зима по принцип, за шарките е техния сезон и те се усилват внезапно. Случаите на варицела постоянно надминават 5-6 хиляди за страната. Това е сериозна цифра. Сега се следи по-голямо разпространяване в Пловдивско. Това сподели основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев в ефира на Българска национална телевизия

По думите му, варицелата няма профилактика. „ Всеки, който не я е преболедувал в ранните години, при среща с вируса, се разболява “, добави той.

Лекарят акцентира, че, за благополучие, всяка година тежките случаи са доста малко.

„ Като цяло в ранната възраст шарката, по особено варицелата, се прекарва леко, единствено с температура. Болестта обаче може да остане в нервните ганглии. Когато индивидът преживее стрес и имунната му система се отслаби той може да се разсъни и да даде неприятни и мъчителни обриви “, разясни Кунчев.

„ Имаме доста запитвания в последните години за ваксина против варицела. В други западни страни тази имунизация се прави. Ваксината е добра, дава сигурен имунитет. Тези, които желаят, обаче се постанова да си я закупуват от чужбина. До в този момент при нас нямаше импорт. Започнато е разискване за включването ѝ в имунизационния календар. Това може да стане обаче най-рано през 2020 година, тъй като процесът е доста сложен “, сподели още Кунчев.

Главният държавен здравен контрольор предизвести за комплицирана обстановка с шарката в прилежащите ни страни. По думите му би трябвало да се внимава ри визитата на съседките, изключително по празниците, когато се чака редица почиващи да се запътят натам. Само в Румъния и Италия за предходната година са регистрирани 5000 случая на морбили. Над 1000 са инфектираните все още в Гърция и в Сърбия. Тежко е ситуацията и в Украйна, където към този момент има осем смъртни случая, изясни доктор Ангел Кунчев.

Ваксиналното покритие за морбили у нас е относително положително, движи се сред 89% и 94%. Това ни кара да мислим, че няма условия за доста необятно разпространяване на епидемията в България. Морбили е доста съществено заболяване. Закъснение от 2-3 дни може да докара до най-тежките затруднения - пневмония и енцефалити, акцентира той.

Кунчев сподели, че по граничните пунктове ще има експерти, само че това не е доста добър надзор. Най-сигурният надзор е имунизацията. По отношение на контактите, по думите му, хората даже знаят от кого са получили вируса, тъй като той елементарно се разпознава. Когато има такива хора в обкръжението, е хубаво да заобикаляме контакт с тях, предложи той. " Има случаи на хора, които единствено са минали през стаята на болен с морбили, и отново са се разболели ", напомни случаи от практиката си доктор Кунчев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР