“Всяка опозиционна медия, дръзнала да критикува правителството в България или

...
“Всяка опозиционна медия, дръзнала да критикува правителството в България или
Коментари Харесай

Репортери без граници: Всяка медия в България, критикуваща правителството, е подложена на атаки

“Всяка опозиционна медия, дръзнала да подлага на критика държавното управление в България или проправителствени олигарси, е подложена на офанзиви. " Това декларира Полин Аде-Мевел от отдела за Европейския съюз и Балканите на "Репортери без граници " (RSF). Изводът, който тя прави е част от публикуваният на 8 ноември изострен митинг на интернационалната организация във връзка офанзивите от последния месец против издателя на на “Икономедия” Иво Прокопиев.
Под заглавие "България още веднъж преследва самостоятелна медийна група " от RSF в самото начало приканват българските управляващи да прекратят издевателството против него.
"Понякога олигарсите употребяват таблоиди, новинарски уеб сайтове и телевизионни канали, с цел да очернят опозиционните медии. Понякога управляващите прибягват до юридически тормоз, с цел да заглушат гласовете на самостоятелните медии. Незабавно би трябвало да се прекратят непрекъснатият надзор, офанзиви и конфискации, целящи да попречат на тези медии да работят ", приканва още Аде Мевел.
Организацията пък приканва Европейска комисия посредством мониторинговия механизъм за страната ни, който продължава към този момент 11-та година, да изследва дейностите на българското правосъдие против самостоятелни медии. Новият отчет за Механизма за съдействие и инспекция би трябвало да бъде оповестен на 13 ноември.
“Репортери без граници” напомня по този мотив, че когато България е станала член на Европейския съюз през 2007 година тя е била на 36-о място в годишната ранглиста на организацията Индекс за независимост на пресата, до момента в който през днешния ден се е сринала до 111-а от 180 страни и е с най-слаба оценка за страна от Европейски Съюз.
Организацията декларира, че преди година българските управляващи са замразили активи и банкови сметки за да заглушат изданията на "Икономедиа ". Съобщението на прокуратурата от 26 октомври 2018 година, че има намерение да упрекна пред съда Прокопиев по отношение на продажба на негова компания на немска група са определяни от издателя като неоснователни и като възобновен опит да бъде запушена устата на самостоятелните медии в страната, се споделя още в текста, оповестен на уеб страницата на организацията.
Серията от враждебни дейности против "Икономедиа " в интервала 2009-2013 година бяха провокирани от следствие от нейни издания, в което се твърдеше за корупционни схеми в Корпоративна комерсиална банка, напомнят от организацията.
"Незабавно след първата публикация от 2009 т. медиите, притежавани от олигарха Делян Пеевски, започнаха акция за опетняване против Прокопиев и изявленията на "Икономедиа ". Тази акция в никакъв случай не е преставала и продължава със същите подправени изказвания, без значение, че Прокопиев потърси правата си в съда и завоюва няколко каузи за разпространение на погрешни изказвания, обиди и причиняване на вреди от издания на Пеевски. (...) Той счита, че последните нападки са възмездие поради репортаж на "Капитал ", в който се твърди за корист с държавна благосъстоятелност от предприемач, непосредствен до държавното управление. "
В опит да се хвърли повече светлина върху преследването от правораздавателните органи на България против неговата медийна група и други самостоятелни медии като всекидневника "Сега " и новинарския уебсайт "КлубZ ", Прокопиев приканва интернационалните наблюдаващи да бъдат осведомени за следствията в България - една изключителна процедура, която би могла да докара до повече бистрота за основанията или претекстовете, изяснява още "Репортери без граници " за тези, които не са осведомени по-подробно с подтекста на протичащото се в страната.
Иво Прокопиев се е обърнал във връзка блокирането на негови активи и към Европейския съд за правата на индивида в Страсбург, добавя още организацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР