Всяка любов заслужава да бъде разказана. Истинските трайни чувства са

...
Всяка любов заслужава да бъде разказана. Истинските трайни чувства са
Коментари Харесай

Нашите 7 най-вдъхновяващи любовни истории

Всяка обич заслужава да бъде разказана. Истинските трайни усеща са почтени за удивление, само че както още Толстой е забелязал, щастливите любови си наподобяват. Ето за какво нашите обичани истории са тези за другата обич – пламенна, скандална, непреодолима, изменяща живота на забърканите, а от време на време даже и света. Ето седемте най-вдъхновяващи любовни истории, за които сме писали.

 

Гала и Дали



Без Гала нямаше да има Дали – това било известно още на съвременниците му, несъмнено е по този начин и през днешния ден. Родена като Елена Иванова Дяконова в края на XIX век в царска Русия, Гала отпътувала за Париж с едничката цел да си откри надарен и богат мъж. След като отчасти съумяла, живеейки с Пол Елюар и Макс Ернст, на хоризонта се появил Дали. Десет години по-млад, непорочен, талантлив. Салвадор Дали бил най-успешният план на Гала, която в действителност имала отлични мениджърски качества. Тя го направила безспорен феномен в изкуството, даже подписът му върху празен лист се продавал като картина. Независимо дали е истина, че тя обичала единствено гения в него и че той бил патологично подвластен от своята муза, тяхната обич останала в изкуството вечно – тя самата била изкуство. След гибелта на Гала Дали спрял да рисува и да приказва и постепенно загаснал в мрака на своята полуда.

 

Ив и Пиер



Двамата се влюбват, когато Ив Сен Лоран е на 21 години и работи в фешън къща Dior. Всичко оттова насетне е заслуга на Пиер Берже – основаването на Yves Saint Laurent, общата им сбирка от изкуство, къщите в Париж и Мароко, ревютата, славата, парите. Ив и Пиер живеят дружно относително малко време – с Ив Сен Лоран не може да се живее, само че остават най-близки до края на живота на дизайнера, като година преди гибелта му подписват брак. Пиер Берже и до през днешния ден ревностно охранява паметта на своя обичан и по всевъзможен начин попречва книгите и филмите, в които се споделя за лудостта на Лоран и проблемите му с алкохола и опиатите. Без тази обич светът нямаше да познава един от най-талантливите дизайнери на XX век.

 

Фрида и Диего



Любовта им е буйна, странна и цветна като картините на Фрида. И цялостна с болежка, гняв и несбъднати копнежи като живота й. Двамата са гениални и поотделно, само че връзката им ги обогатява, тъй като от техния конфликт се раждат най-интересните претекстове в творбите и на двамата. Тяхната обич и сама е обект на изкуството, в станалия към този момент паметен филм " Фрида ", в романа на Льо Клезио " Животът и любовта на Диего и Фрида "  и в безчет изложения на всички места по света.

 

Зелда и Скот



Двамата били най-бляскавата двойка на своето време и живеели по-интересен живот от този във всеки разказ, написан от Фицджералд. Това била връзка на две надарени, неспокойни души, само че станало по този начин, че единствено единият от тях останал в историята с изкуството си. Зелда – надарена художничка и писателка – по този начин и не засенчила популярния си брачен партньор, след нея останала единствено историята за безсмъртната обич на Скот, който не я напуснал даже в лудостта й, постоянно до нея, до самия край.

 

Ани и Сюзан



Двете се намират късно в живота си – Ани Лейбовиц е на 39 години, Сюзън Зонтаг е на 55. Заедно имат единствено 15 години, само че те са най-важните за тях. Сюзън дава на Ани кураж да стане това, което е – най-знаменитата жена фотограф в света, снимаща портрети на хора, разказващи истории със самото си наличие. Ани на собствен ред оказва помощ на Сюзън финансово, с цел да спре да преподава и да се занимава единствено с книгите си. Двете живеят в прилежащи жилища, само че са дружно в работата си, в мислите си, в обичта си. Както Лейбовиц споделя, те са приятелки, които претърпяват любовна история. Връзката им е запечатана в тяхното изкуство – Ани Лейбовиц снима обичаната си до самия край, а и оттатък него, мъртва върху болничната количка. Тези фрагменти са едни от най-скандалните и оспорвани фотоси в кариерата й. Зонтаг написа, разказвайки за изкуството на фотографията, за фотосите на Ани – очевидец на беззащитността на индивида пред неумолимия ход на времето.

 

Мерил и Джон



Голямата обич на Мерил Стрийп, приключила трагично със гибелта на обичания мъж. Джон Казале е артист, освен това от най-големите, легенда измежду сътрудниците си – приказваме за звезди от ранга на Ал Пачино и Робърт Де Ниро, които са се учели от него. Двамата с Мерил са очарователна двойка – ексцентрични, влюбени, ужасно надарени. Казале приживе взе участие единствено в пет кино лентата, до един номинирани за " Оскар ". Мерил е 14 години по-млада от него, тя занапред разкрива гения си и по подигравка на ориста първите й сполучливи функции и номинации са в годината на гибелта му. Казале умира от рак през 1978 година, Мерил е неразделно до него. Днес за артиста Казале си спомнят малко на брой, само че всички познават Мерил Стрийп, надарена за двама.

 

Джулиета и Федерико



Любов като на кино – Федерико Фелини и неговата Джулиета Мазина живели дружно тъкмо 50 години и един ден и през цялото това време любовта им ставала все по-голяма. На въпроса на публицистите, по кое време са се срещнали, Фелини отвръщал: " Аз съм се родил с нея ". Той вярвал, че срещата им е съдбовна, единствено две седмици след запознанството си те били към този момент женени. Джулиета била надарена актриса и имала доста оферти, в това число и от Холивуд, само че не приела нито едно, с цел да не се отдели от обичания мъж и за ден. За него тя била всичко – обичана, муза, сътрудник в работата, секретарка, счетоводителка. Фелини живеел в облаците, Джулиета ходела по земята. Двамата не можели един без различен. Когато получавал своя почетен " Оскар " за изцяло творчество, Фелини се провикнал към залата: " Не плачи, Джулиета! ". Това го разстройвало извънредно, сълзите на обичаната жена. Двамата умряли един след различен, за по-малко от шест месеца. Върху общия им гроб в Римини написа: " Сега можеш да плачеш, Джулиета ".
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР