Всяка култура има своите интересни и доста необичайни за повечето

...
Всяка култура има своите интересни и доста необичайни за повечето
Коментари Харесай

Странна традиция: Не погребват хора под земята, а ги оставят във въздуха

Всяка просвета има своите забавни и много необикновени за множеството хора обичаи. Такава е китайската традиция, датираща от към VIII в., при която покойниците не се погребват в земята, а се оставят във въздуха. Как ли? Семейството поставя тялото в дървен ковчег и го поставя на някоя канара.
Никой не знае по какъв начин тъкмо се заражда традицията, само че има няколко теории. Най-често обичаят се свързва с племето Бо - етническо малцинство, което се счита, че се е открило в Китай преди повече от 3000 години.

Според източници Бо или са употребявали този способ, с цел да предпазят труповете от хищниците на земята, или с цел да съкратят пътя на покойниците към Рая, като ги оставят колкото се може по-високо, написа vesti.bg.

Типичните ковчези, употребявани през вековете, представлявали издълбани дървесни дънери. Понякога, с цел да ги прикрепят по-здраво, фамилиите забивали дървени колове в процепи на скалата и от горната страна поставяли ковчезите.

Други употребявали естествени вдлъбнатини или собственоръчно издълбавали дупки в скалите, където да оставят ковчега, а трети употребявали издатините на скалите за основа.

През 2015 година археолози откриват 131 висящи ковчега в 100-метрова канара. По-късно анализите демонстрират, че откритите ковчези са на най-малко 1200 година Въпреки че се допуска, че за изпълняването на обичая са се употребявали скелета и макари, досега остава тайнственост по какъв начин тъкмо са качвани ковчезите на високи скали.

Най-много висящи ковчези са открити в Китай, само че следи от осъществяването на този бит са намирани и във Филипините и Индонезия.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР